Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Region Stockholms klimatpåverkan minskar allt mer

21 juni, 2021

Finalist till internationellt miljöpris

Region Stockholm har nominerats och valts ut som finalist till ett internationellt pris för arbetet med att minska användningen av miljö- och hälsofarliga kemikalier i kemiska produkter och varor i verksamheterna. Future Policy Award 2021, finns i olika kategorier där Region Stockholm är finalist i kategorin Chemicals across the lifecycle.

Resultaten för 2020 års uppföljning av Region Stockholms miljöarbete visar att Region Stockholms övergripande klimatpåverkan fortsätter att minska.
Totalt ses en minskning om 55 procent sedan 2011, och gentemot 1990 är utsläppen av växthusgaser 72 procent lägre. Det överträffar EUs mål om 20 procent och Sveriges mål om 40 procent minskning till 2020.
Utsläppen av växthusgaser har beräknats till 110 000 ton koldioxidekvivalenter för 2020, vilket alltså är mindre än hälften av utsläppen 2011. Ungefär tre fjärdedelar av utsläppen kommer från kollektivtrafiken, följt av utsläpp från fastigheter och övriga resor och transporter.

Viktiga åtgärder som bidragit till den stora minskningen är övergång till förnyelsebara drivmedel inom kollektivtrafiken och förnybar energi inom Region Stockholms fastigheter samt energieffektivisering inom fastigheter och trafik.

Ny verksamhetschef
Charlotta Brask har under de senaste tio åren varit miljö- och hållbarhetschef vid regionledningskontoret. Hon började som kemikaliecontroller på Karolinska Universitetssjukhuset 2003 då uppdraget var att bygga upp kemikaliearbetet inom sjukhuset, vilket innebar att utbilda vårdpersonal i kemikalieinventering, riskbedömning och hantering av farligt avfall.

- Jag är väldigt stolt över det hållbarhetsarbete som Region Stockholm genomför. Det finns stor kunskap och driv bland förvaltningarnas och bolagens medarbetare som gjort att vi uppnår högt uppsatta målsättningar och anses vara föregångare inom hållbarhetsområdet. Miljönätverket som har funnits inom Region Stockholm sedan mitten av 90-talet är något unikt, det skapar en samhörighet och samsyn kring miljöfrågorna och har gjort att vi tillsammans har kunnat stötta varandra. Det är något jag kommer att sakna, säger Charlotta Brask, som nu går till rollen som utvecklingsdirektör i Botkyrka kommun.

Hanna Wiik är Region Stockholms nya hållbarhetsdirektör. Hon har de senaste sex åren varit förvaltningschef på tillväxt- och regionplaneförvaltningen, som nu har slagits samman med regionledningskontoret.

Hanna kommer att ansvara för den nya avdelningen Hållbarhet och internationella frågor på regionledningskontoret. Avdelningen har i uppdrag att stödja, samordna och driva på Region Stockholms hållbarhetsarbete och internationella arbete. Avdelningen är även värd för Nationella kansliet för hållbar upphandling, som samordnar Sveriges regioners arbete med hållbar upphandling.