Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Blandad kompott från livsmedelsfronten

25 maj, 2021

Många positiva nyheter

Att upphandla livsmedel brukar räknas som en av de svårare grenarna inom den offentliga upphandlingen. I dag finns dock en uppsida som inte fanns för tio år sedan. De stora grossisterna har blivit mycket mer lyhörda för de offentliga kökens önskemål. Mängden överprövningar av livsmedelsupphandlingar har minskat dramatiskt, från 50 till cirka 5 procent. De faktiska möjligheterna att kunna köpa lokalt producerad mat har ökat. Här följer några exempel på vad som händer på livsmedelsområdet.

Mora
På senare tid har bland annat Mora kommun fått uppmärksamhet i pressen för att man lyckats så väl med sina livsmedelsupphandlingar. Nyligen blev det klart att det blir ännu mer lokal mat i de kommunala verksamheterna, sedan upphandlingen förnyats med utökade möjligheter för lokala aktörer.
— Steg ett är att vi ska ta så mycket lokala råvaror som möjligt och steg två är att vi ska handla av leverantörer som ligger så nära som möjligt. Det är det fokuset vi har, säger Andreas Hermansson, kostchef i Mora kommun.

Ansvarig upphandlare är Johan Eriksson, som gör de samordnade livsmedelsupphandlingarna för Mora, Orsa, Älvdalen, Malung-Sälen och Vansbro. Han har i sammanhanget en tämligen unik kompetens som bidragit till framgången. Här följer därför en liten historia ur verkligheten.

År 2017 genomförde sju dalakommuner en omfattande tidig dialog inför upphandling av Ekologisk potatis och rotfrukter samt ägg, och Färska grönsaker, rotfrukter och frukt samt bryggerivaror. Då framkom att flera små men duktiga leverantörer inte tänkte delta i upphandlingen, helt enkelt för att det var för svårt och tog för mycket tid. Den lokala grossisten Grönsakshallen Sorunda i Mora fanns med i dialogen och deras förslag var lika enkelt som radikalt. De små leverantörer som ni vill ha men som inte klarar anbudsförfarandet kan sälja till oss. Vi skriver anbudet och ser till att ni får de önskade leverantörerna. Denna lyhörda lösning gjorde att kommunerna fick sina önskade leverantörer. Chef på Grönsakshallen Sorunda var Johan Eriksson.

2020 kom dråpslaget. Ägarna till Grönsakshallen (Martin & Servera) beslöt att på grund av pandemin lägga ner verksamheten bland annat i Mora, då försäljningen till restauranger hade upphört så gott som helt. Eftersom nästan alla kommuner i Dalarna anlitade Grönsakshallen så stod man nu med långa avtal där man plötsligt saknade leverantör. Upphandlingsdialog Dalarna beställde snabbt en undersökning från konsultföretaget Colligio, som hjälpte kommunerna att hantera den ovanliga situationen på ett korrekt sätt, fram till att ordinarie livsmedelsupphandlingar kunde genomföras. Och Johan Eriksson tog steget från grossistchef till upphandlare i Mora. Detta, kombinerat med kommunpolitikers ambitioner och en bra upphandlingsorganisation, är alltså en del av bakgrunden till de lyckade upphandlingarna.

Jordbruksverket och Den offentliga måltidens dag

Nyligen arrangerade Jordbruksverket webbinariet Olika sätt att köpa och sälja ekologiska trädgårdsgrödor till offentlig sektor. Eva Sundberg, samordnare för MATtanken på Jordbruksverket berättade om den offentliga måltidsbranschen och offentlig upphandling. Det blev väldigt tydligt under seminariet att fokus i livsmedelsupphandling i dag inte ligger på att ta itu med problem utan att arbeta med nya och ännu bättre lösningar.
Eva kunde också berätta att Den offentliga måltidens dag kommer att arrangeras även i år, den 21 oktober.
Annica Axelsson, livsmedelsupphandlare i Malmö stad berättar om stadens senaste grönsaksupphandling.
Elisabeth Öberg, trädgårdsutvecklare på Länsstyrelsen i Norrbotten berättade om möjligheter att producera klimat- och miljösmart mat. Det har skett mycket kraftiga minskningar av produktionsarealerna i Norrbotten. Och medan vi i Sverige har en kraftigt minskad självförsörjningsgrad, på 50 procent, ligger Finland på över 80 procent. Vad gäller svensk odling så är det faktiskt så att smaken och vitaminhalten ökar i grönsakerna ju längre norrut man kommer. Samtidigt minskar behovet av kemoska bekämpningsmedel. Och att odla de grödor som är möjliga i Sverige skulle medföra en kraftig minskning av klimatutsläppen.
Linnea Öjes, projektledare för ”Mera mångfald med maten” i Hagfors kommun, berättade om hur man arbetar med studiebesök för elever på odlingar och att man inte använder rabatter mot Årstalistan i upphandlingarna eftersom de kan innebära att leverantören går i konkurs. Man har Värmlands skafferi som lokal grossist.
Maja Söderberg, Nybrukarna och Andelsjordbruk Sverige, berättar om offentliga andelar i andelsjordbruk, vilket innebär att man köper andelar i radmeter i kommande skördar i stället för att köpa utifrån volym. Det handlar då oftast om att löpa hos små jordbruk. Även här arbetar man mycket med de pedagogiska inslagen.