Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Klimatneutral offentlig upphandling

25 maj, 2021

– ett förslag från Fossilfritt Sverige för fossilfri återhämtning

Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Fotograf: Oskar Omne

Fossilfritt Sverige har nyligen publicerat skriften FOSSILFRI ÅTERHÄMTNING – 10 prioriterade förslag för färdplanernas genomförande. En av de 10 punkterna lyder Klimatneutral offentlig upphandling och man skriver. I princip all offentlig upphandling bör vara klimatneutral redan inom några år. Exempelvis bör Trafikverket få i uppdrag att se till så att alla statliga vägar och järnvägar byggs med klimatneutrala byggmaterial år 2030.

I skriftens inledningen skriver man. ”Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland och har sannolikt de bästa förutsättningarna i världen för att också lyckas med denna ambition - om regeringen sköter sina kort väl. Bordet är dukat för en historisk budget och en rad viktiga beslut. De 22 färdplanerna för fossilfri konkurrenskraft som näringslivets olika branscher tagit fram inom ramen för Fossilfritt Sverige ligger redan på bordet, så vi vet vad som behöver göras. Sveriges statsskuld på 38 procent av BNP är bland de lägsta i EU vilket ger oss unika möjligheter när behovet av ekonomiska stimulanspaket i coronapandemins spår sammanfaller med behovet av att snabbt ställa om industrin och infrastrukturen till ett fossilsfritt samhälle. Frågan är om det någonsin har funnit ett bättre läge för att gå från klimatkliv till klimatsprång.”

Och om offentlig upphandling sägs bland annat. ”Den offentliga upphandlingen står för en efterfrågan på cirka 700 miljarder kronor om året vilket innebär en enorm köpkraft som rätt utnyttjat kan främja efterfrågan på hållbara produkter och tjänster med låg klimatpåverkan. Detta är en grundbult för att färdplanerna ska kunna genomföras. Genom att använda upphandlingen för att skapa en marknad för de klimatneutrala produkterna så minskar den ekonomiska risken för investeringar i exempelvis fossilfritt stål och klimatneutral cement.”

Skriften kan laddas ner här.

Upphandlingsmyndigheten menar att det är ett bra och viktigt förslag och fortsätter.

”Vår aktuella miljöspendanalys visar att klimatpåverkan till följd av offentliga inköp år 2019 uppgick till 23,5 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Det är en betydande del av den svenska klimatpåverkan. Ta del av vår miljöspendanalys av de offentliga inköpens klimat- och miljöpåverkan.”
Den hittar du här.