Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Afori – arenan för innovationsupphandling

11 april, 2022

En mötesplats som ska bidra till att förverkliga den innovationskraft som finns i mötet mellan upphandlande organisationer, näringsliv, civilsamhälle och akademi.

– Varje år upphandlas det för över 800 miljarder kronor – i den summan finns kraften att driva på den gröna omställningen, öka välfärden och näringslivets konkurrenskraft. Agenda 2030 är bara två upphandlingar bort. Då måste man använda den här tiden klokt för att få till innovationer och se till att de inte hamnar på prototypkyrkogårdarna, säger Upphandlingsmyndighetens generaldirektör Inger Ek, och fortsätter.
– Det här är startskottet för en mötesplats där aktörer kan samlas, inspireras, utvecklas och förenas. Här behöver diskussionerna inte hålla sig inom givna ramar utan tillåts flöda fritt för att öka förståelsen för varandras utmaningar och tillsammans hitta möjligheter och lösningar. Målsättningen är förstås att fler nya och goda lösningar ska användas för att lösa samhällets utmaningar.

Agenda 2030 är bara två upphandlingar bort. Och offentlig upphandling är en effektiv möjliggörare för den innovationskraft och de forskningsframsteg som är till nytta för hela samhället.

Om Afori
Arenan för innovationsupphandling är mötesplatsen där offentlig sektor, näringsliv, akademi och civilsamhälle kan samlas och inspireras, utvecklas och förenas. Det är mötesplatsen där innovationsupphandling är svaret när alla frågar ”hur ska vi göra för att möta Agenda 2030?”. För när vi genom innovationsupphandling upphandlar mål och funktioner snarare än färdiga lösningar skapar vi en grogrund för innovation. En grogrund som bidrar till samhällets gröna omställning, ökad välfärd och näringslivets konkurrenskraft – och vägen dit går genom arenan.

Egen hemsida
Afori har en egen hemsida, med adressen afori.se
På hemsidan kan du bland annat se det lanseringsevent som genomfördes 30/3. Du hittar det under rubriken Om Afori. I övrigt är hemsidan uppdelad i sex avsnitt, som framgår av bilden här ovanför.

Ett regeringsuppdrag
2021 gav regeringen i uppdrag åt Upphandlingsmyndigheten, Vinnova och Patent- och registreringsverket (PRV) att genomföra ”insatser för nyttiggörande och kommersialisering av innovation”. Upphandlingsmyndighetens uppdrag är skapa en innovationsupphandlingsarena som ska få myndigheter och enheter att genomföra fler innovationsupphandlingar. Afori är denna innovationsupphandlingsarena.

Samverkan

Vår verksamhetsidé är att tillhandahålla en arena som bidrar till att upphandlande organisationer genomför fler innovationsupphandlingar.

Vår vision är att offentlig upphandling är en effektiv möjliggörare för ständig innovation till nytta för hela samhället. Innovation i upphandling är det verktyg som används för att utveckla och implementera nya lösningar som bidrar till samhällets gröna omställning, ökad välfärd och näringslivets konkurrenskraft.

För att göra detta ser vi samverkan som den bästa vägen framåt. Samverkan kommer ske på många olika nivåer och platser.

Ett gott exempel på projekt som stöds av Afori hittar du i artikeln Innovationspartnerskap för biobaserade lösningar här på hemsidan.

Parter i regeringsuppdraget
Upphandlingsmyndigheten, Vinnova och PRV bidrar med olika delar i regeringsuppdraget. Förutom Afori och den plattform det medför så har Upphandlingsmyndigheten mycket stöd för den som vill genomföra en innovationsupphandling.