Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Vad är ett regionalt nätverk, och var tog de vägen?

20 december, 2022

Ordföranden har ordet

Nu är det mindre än en vecka kvar till julafton, och jag är säkert inte ensam om att känna att det är väldigt välkommet med lite ledighet och julstämning efter ett intensivt arbetsår. SOI’s arbetsår har varit väldigt lyckat känner vi i styrelsen. Äntligen kunde vi träffas på årskonferensen i Luleå, efter att två års pandemi satt käppar i hjulen, och resultatet är vi supernöjda med. Vi har också etablerat vårt program för erfarenhetsutbyte som även det blivit mycket uppskattat. Möjligheten att utifrån konkreta erfarenheter få diskutera angelägna och viktiga ämnen mellan medlemmar verkar helt enkelt vara väldigt eftertraktad. Programmet kommer givetvis att fortsätta under 2023.

Något vi saknat är dock SOI’s regionala nätverk, ett koncept som funnits tidigare på flera ställen i landet men som nu hamnat i dvala, även det sannolikt som följd av pandemin. Tanken med regionala nätverk är att ni medlemmar ska kunna samarbeta regionalt och på så sätt öka och bredda aktiviteten i föreningen. Ett vanligt sätt att göra det har varit att anordna nätverksträffar med föreläsare och andra aktiviteter. I de fallen kan SOI till och med hjälpa till genom att bevilja ekonomiska garantier mot förlust om det inte går som tänkt, styrelsen vill i så fall i god tid se ett program och en kalkyl som vi tycker hänger ihop bra. Men självklart finns det andra sätt att samarbeta i lokala nätverk och föreningen stöttar gärna om vi kan. Det som behövs är en eller flera ”eldsjälar” regionalt som kan hålla ihop nätverket utifrån ett SOI perspektiv. I styrelsen har vi en utsedd ledamot som kommer att vara kontaktperson för dig som tycker detta verkar intressant.

Det lackar som sagt mot jul, och därefter väntar ett nytt år med nya utmaningar. Jag noterar att det börjar röra på sig när det gäller frågor om kompetens, högre akademisk utbildning och forskning på området offentlig upphandling. Kanske blir 2023 året då detta får ordentligt genomslag och de pionjärer som funnits på området får sällskap av fler kollegor och mer etablerade strukturer. SOI kommer fortsätta driva frågan, helt enkelt för att vi tycker att offentlig upphandling är ett samhällsviktigt område med stor potential att lösa många av de utmaningar som Sverige står inför.

En bit in på det nya året kommer vi att öppna för möjligheten att anmäla sig till årskonferensen 2023 och då ger vi också glimtar ur programmet, bli inte förvånad om kompetens och forskning finns med där på ett eller annat sätt… Nu har vi också öppnat möjligheten att nominera till årets inköpare på vår hemsida (www.soi.se), så börja gärna fundera redan nu på en kollega i ”skrået” som gjort sig förtjänt av den utmärkelsen

Till sist vill jag förstås avsluta det här brevet med att önska dig, käre medlem, en god jul, ett gott nytt år och en skön och vilsam ledighet inför det stundande 2023.

Hälsningar,

Martin Kruse

Ordförande SOI