Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Framtidens mat vann årets Blåslampa

22 november, 2022

Är det braxenbiffar, lax uppfödd på mjölmasklarver och färs på sötlupin vi ska äta i framtiden?

Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter och programansvariga Madeleine Linins Mörner med medarbetare på Framtidens mat. Foto: Nils Petter Nilsson

Årets vinnare av konsumentpriset Blåslampan är hållbarhetsorganisationen Axfoundation, som satsar på att utveckla framtidens mat i samarbete med forskare och experter i hela livsmedelskedjan. Och Blåslampan är Sveriges Konsumenters och tidningen Råd & Röns konsumentpris. Så här skriver juryn om vinnarna.

I testköket på Torsåker gård står framtidens mat på spisen. Här samlar hållbarhetsorganisationen Axfoundation fiskare, forskare, lantbrukare och livsmedelsindustri, med flera, för att tillsammans utveckla mat som är bra för både människa och miljö – och på så vis bidra till den nödvändiga omställningen. Baljväxtfärs, grön cirkulär lax och nu senast fiskkakor på braxen är tre innovationer från gården som hamnat i butikshyllan. Smaklig spis!

Axfoundation samarbetar med forskare och experter i hela livsmedelskedjan. För vi behöver äta mat som är bra för både människa och miljö - både nu och i framtiden. Och om konsumenterna ska välja rätt måste alternativen finnas och de måste smaka gott.

– I teorin kan vi sluta flyga och sluta köpa onödiga prylar, men vi kommer aldrig kunna sluta äta. Därför är det så viktigt att konsumenterna erbjuds hållbara livsmedelsalternativ, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat.

Om priset
Priset ska gå till en person, organisation eller ett företag som på ett inspirerande och nyskapande sätt slagit vakt om konsumenternas intressen. Vinnaren får 10 000 kronor, en antik blåslampa och en prenumeration på tidningen Råd & Rön.

Om Axfoundation och Framtidens mat
Axfoundation är en icke-vinstdrivande fristående organisation som utvecklar praktiska lösningar på konkreta hållbarhetsutmaningar. Verksamheten arbetar med tre programområden: Cirkulär ekonomi, Hållbar produktion och konsumtion samt Framtidens mat. Torsåker gård är Axfoundations testgård och utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedelssystem.

Läs en intervju med Madeleine Linins Mörner i senaste numret av Råd & Rön här.