Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

En högre växel för en cirkulär ekonomi

26 september, 2022

Sju policyåtgärder skulle kunna få fart på det svenska arbetet med mer cirkulära produkt- och materialflöden, menar företagsforumet Circular Sweden som låtit IVL Svenska Miljöinstitutet ta fram en rapport på området.

Bland de sju policyåtgärderna som föreslås i rapporten märks exempelvis ökade krav inom offentlig upphandling samt införande av nationella konsumtionsbaserade mål för återbruk och återvunnet material.
”Sverige behöver lägga i en högre växel i arbetet för en cirkulär ekonomi, nationellt såväl som på EU-nivå. Så fort valet är över måste cirkularitet finnas i topp på regeringens prioriteringslista för klimat- och miljöpolitiken”, säger Ellen Einebrant, verksamhetsledare för Circular Sweden som drivs av Återvinningsindustrierna, i en kommentar.
Fokus för undersökningen har varit materialströmmar kopplade till plast, textil, bygg och elektronik, som alla har stor klimatpåverkan. Vilka olika hinder och möjligheter som finns på dessa områden har sedan identifierats bland annat genom intervjuer med Circular Swedens medlemsföretag och med hjälp av en expertgrupp från IVL Svenska Miljöinstitutet.

Bakgrunden till detta uppdrag är att medlemmarna i Circular Sweden önskar ett underlag som fångar medlemmarnas behov och utmaningar samt presenterar förslag till åtgärder för att möta dessa utmaningar. Som utgångspunkt för arbetet har fyra prioriterade materialströmmar valts ut att fokusera på. De prioriterade materialströmmarna är plast, textil, bygg och elektronik.

Materialanvändningen ökar på ett globalt plan och förväntas dubbleras till år 2050, skriver Circular Sweden i inledningen. Nationellt sett leder den inhemska konsumtionen till 35 miljoner ton koldioxidutsläpp per år och Sverige bidrar genom konsumtionen dessutom med 47 miljoner ton koldioxidutsläpp utomlands varje år.

Både EU och den svenska regeringen har lyft detta i sina strategier och handlingsplaner från 2019 och 2020 genom den europeiska gröna given och dess nya handlingsplan för den cirkulära ekonomin samt genom Sveriges strategi för cirkulär ekonomi.
Sveriges strategi fokuserar på
• Hållbar produktion och produktdesign
• Hållbara sätt att konsumera och använda material, produkter och tjänster
• Giftfria och cirkulära kretslopp
• Åtgärder som främjar innovation och cirkulära affärsmodeller

Policyåtgärdsförslagen riktar sig till politiska beslutsfattare men bör tas vidare för att implementeras av exempelvis departement, myndigheter och offentliga upphandlare. Åtgärderna innehåller en mix av åtgärdstyper, inklusive regleringsmässiga, ekonomiska, direkta köp, mål och informativa åtgärder.

Dessa är:
1. Minimikrav för andel återvunnet material
2. Åtgärder kopplade till återbruk
3. Ökade krav inom offentlig upphandling
4. Förtydligande kring definitioner för cirkularitet
5. Information om positiva klimateffekter genom materialåtervinning och återbruk
6. Hinderröjning i befintlig och kommande lagstiftning
7. Införande av nationella konsumtionsbaserade mål för återbruk och återvunnet material

Policyåtgärderna som föreslås i denna rapport ska ses som en del av en vidare diskussion mellan industrin och beslutsfattare gällande viktiga frågor att fokusera på i Sverige när det kommer till ökad användning av återvunnet material och ökad mängd återbruk. Dessa åtgärder, tillsammans med andra åtgärdsförslag från industrin, bör tas vidare inom det svenska miljöarbetet med ökad cirkularitet av produkter och material.

Hela rapporten kan du hämta här.