Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Aktuellt i Norge – ny standard för upphandlingar

26 september, 2022

Ger vägledning för integritet och ansvar vid offentliga inköp.

Jacob Landsvik, tidigare inköpschef vid Oslo universitet har lett kommittéarbetet. (Foto: Hanne I. Medlicott).

Lennart Hovland, redaktör för den norska upphandlingstidskriften Anbud 365 berättar följande om arbetet med den nya standarden.

”Vem man handlar med spelar nästan lika stor roll som vad man köper. Att försäkra sig om att de olika leverantörerna har en sund och etisk praxis i hela värdekedjan blir allt viktigare. Nu finns en vägledning i hur inköparna kan genomföra en anskaffningsprocess som bidrar till att tillvarata integritet, ansvar och transparens i processen. Det handlar om en internationell standard som en rad norska experter har bidragit till och som snart finns i en norsk version.

Standarden NS-EN 17687 Offentlig anskaffelse – Integritet og ansvarlighet – Krav og veiledning ger inköpsorganisationerna denna vägledning genom hela inköpsprocessen, från behovsidentifiering till leveranserna av varor, tjänster och entreprenader.

Standarden har nyligen publicerats och norska inköpsexperter har i tre år varit med och påverkat det europeiska standardiseringsarbetet, och ser nu fram emot att ta standarden i bruk.

Just nu arbetas det med översättningen till norska. Standarden skall lanseras på Standard Norges arrangemang CirkulariTET på världens standardiseringsdag 14 oktober. Temat för arrangemanget är hur den cirkulära ekonomin kan stärkas genom bruk av standarder i de offentliga anskaffelseprocesserna.

Bekämpa negativ påverkan
Förutsättningarna för en sund och rättvis konkurrens är att intressekonflikter, partiskhet, korruption, bedrägeri och bindningar till karteller vid inköp bekämpas. Sådana faktorer påverkar många leverantörer negativt och därför finns ett internationellt behov för att bekämpa detta, vilket NS-EN 17687 bidrar till.”

Ännu mer om ämnet kan du läsa här.