Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Beredskap och robust digital transformation

28 maj, 2023

Rapport från Advokatfirman Kahn Pedersen

Den som tidigare haft kontakt med Advokatfirman Kahn Pedersen vet att robusthet och säkerhet i digitala media är en viktig fråga för dem. Nu har de gett ut en rapport på 80 sidor som beskriver  beredskapen och den digitala transformationen utifrån det civila försvarets perspektiv. Författare till rapporten är elva av byråns medarbetare. Den fanns också tillgänglig i tryckt form på SOI´s årskonferens. I inledningen skriver de bland annat:

Många av våra klienter, inte minst de som är upphandlande organisationer, brottas idag med att förstå de nya utmaningar och krav som den pågående upprustningen av Sveriges civila försvar innebär, och kommer att innebära, för just deras verksamheter.

Beredskapsfrågorna är både omfattande och komplexa och det finns många gånger endast begränsad vägledning att få. Inte minst gäller detta det juridiska och förvaltningsmässiga ramverk som myndigheter har att förhålla sig till under sitt beredskapsarbete, dvs. den administrativa beredskapen. Sveriges system för civil beredskap är i allra högsta grad under uppbyggnad men kraven på myndigheter att bidra till upprustningen av det civila försvaret finns här och nu.

Alla delar av det civila försvaret förväntas agera för att öka sin robusthet. Det är också vad som följer av den ansvarsprincip som utgör grunden för hur det civila försvaret ska fungera. Varje aktör ska, inom ramen för sin fredstida verksamhet, göra vad den kan för att bidra till en ökad motståndskraft vid höjd beredskap.

Man har också ett längre citat från ministern med ansvar för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, varur vi saxar följande del:

... Det svenska utredningsväsendet är inte anpassat för de snäva tidshorisonter vi måste förhålla oss till här och nu. Låt inte upplevda otydligheter kring mandat bli en ursäkt för passivitet. Gör hellre anspråk på ett otydligt mandat än att peka på någon annan. Arbeta med vad ni har, håll näsan i spåret och fråga er vad som ger mest förmåga per satsad krona och tidsintervall.

Världen före den 24/2 2022 kommer inte tillbaka i någon närtid. Vi måste alla förhålla oss till världen av idag.

Rapportens sex avsnitt
”Syftet med denna rapport är att, i ljuset av det skärpta säkerhetsläget och uppbyggnaden av Sveriges civila försvar, redogöra för de risker som den digitala transformationen medfört och vad som kan göras för att minska dessa.

I avsnitt 2 beskriver vi därför hur den digitala transformationen av den svenska offentliga förvaltningen har gjort denna mindre robust och motståndskraftig inför höjd beredskap. Vi understryker också de huvudsakliga sårbarheter i beredskapshänseende som vi bedömer att den digitala transformationen fört med sig.

I avsnitt 3 beskriver vi avvecklingen och återuppbyggnaden av det svenska civila försvaret. Detta för att ge en bild av det säkerhetspolitiska läge vi befinner oss i och de ambitioner som riksdag och regering ställt upp för det civila försvaret.

I avsnitt 4 beskriver vi sedan fördelningen av ansvaret för Sveriges civila försvar med fokus på de skyldigheter som enligt lag åligger olika typer av upphandlande organisationer.

I avsnitt 5 föreslår vi, mot bakgrund av dessa skyldigheter och ett allmänt behov av en ökad robusthet i den digitala förvaltningen, ett antal åtgärder för att minska leverantörsberoenden vad avser samhällsviktig verksamhet.

Avslutningsvis redogör vi i avsnitt 6 för de många möjligheter och verktyg som upphandlingslagarna erbjuder upphandlande organisationersom önskar uppställa beredskapsvillkor på sina leverantörer.”

Hela skriften finns nedladdningsbar här.