Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Enkät från KKV och SOI i samverkan

28 april, 2025

Går inom kort ut till SOI’s medlemmar

SOI’s ordförande Martin Magnusson berättar här om varför SOI på initiativ från Konkurrensverket samverkar i en enkät riktad till SOI’s medlemmar. Det är KKV som utformat enkäten, men däremot har SOI varit med och tyckt till om frågor och innehåll i den. För KKV är det centralt att få in synpunkter från de offentliga inköparna, som dagligen arbetar med det praktiska genomförandet.

Vi får regelbundet förfrågningar från olika aktörer som vill nå ut till föreningens medlemmar. Det kan till exempel handla om information, erbjudanden eller enkäter. Vi är normalt sett restriktiva med att tillmötesgå den typen av förfrågningar och vi gör alltid en värdering av medlemsnyttan. I det här fallet ser vi att det är viktigt att föreningens medlemmar ges möjlighet att kunna påverka utredningen genom att bidra med perspektiv från verkligheten. Det var därför naturligt för oss att vara tillmötesgående när Konkurrensverket hörde av sig om önskade ett samarbete.”

Bakgrunden
Konkurrensverket har fått i uppdrag av regeringen att lämna förslag till en effektiv, proportionerlig och tillförlitlig metod, för att bedöma i vilken utsträckning leverantörer fullgör kvalitetskraven i offentliga kontrakt. Tanken är att se hur man kan öka leverantörers möjlighet att konkurrera med kvalitet i stället för lägsta pris. En central fråga är därmed utredning av ett ratingsystem för leverantörer.

– Det finns ett missnöje bland både upphandlare och företag över att det är svårt att få till stånd en konkurrens med kvalitet. I upphandlingar måste man behandla alla lika vilket gör att det kan vara svårt att ge fördelar till en leverantör man varit nöjd med eller för den delen ”ge minuspoäng” till någon man varit missnöjd med. Som det är i dag kan leverantörer tappa i kvalitet mot slutet av ett kontrakt, men tanken är att det alltså ska löna sig att leverera bra under hela avtalstiden, säger Stefan Jönsson, som är projektledare för regeringsuppdraget på Konkurrensverket.

Sedan dess har vi träffat en rad olika aktörer för att få en bild av hur uppföljningen av offentliga kontrakt fungerar idag, dels centrala aktörer på upphandlingsområdet, dels några upphandlande myndigheter om deras uppföljningsarbete. Vi har träffat såväl kommuner, regioner som statliga myndigheter och även några intresseorganisationer, berättar Stefan.

I dagarna hade vi ett möte med bland andra Sveriges Offentliga Inköpare, Upphandlingsmyndigheten, Statens inköpscentral och Almega där vi presenterade uppdraget och där deltagarna fick ge sina medskick.

– Det var ett bra möte med många intressanta inspel. Det finns en stor samsyn om att det är viktigt att få till stånd en bättre uppföljning. Frågorna ligger också nära arbetet med att bli av med oseriösa aktörer och förhindra kriminella aktörer inom offentlig upphandling. Vi kommer att boka in nya möten med flera av de aktörer som var med, och även med några som tyvärr inte kunde komma, säger Stefan Jönsson.

Inledningsvis har vi gjort ett antal intervjuer med forskare och upphandlande myndigheter om hur uppföljningen av kontrakt fungerar idag. Vi avser också att skicka en enkät till upphandlare för att höra deras syn på hur uppföljningen fungerar, och vi har redan skickat en enkät till våra kolleger i andra EU-länder. Framöver kommer vi att träffa fler myndigheter, och även olika aktörer inom näringslivet som redan har hört av sig och vill ge sin syn berättar Stefan Jönsson.

Utredningen är en del av två i ett regeringsuppdrag som går ut på att lämna förslag på regeländringar för att stoppa oseriösa anbud i offentliga upphandlingar. Den andra delen går ut på att det ska bli lättare att förkasta onormalt låga anbud. De båda delarna ska redovisas till regeringen 30 november respektive 30 september 2025.

Mer om utredningen, med dokument och länkar, finns  att läsa här.