”Ett bra samarbete mellan kostchefer och upphandlare är nödvändigt”
Helsingborg var väldigt tidigt ute när det gäller att utveckla livsmedelsupphandlingar och att ha kontroll över leveranser och kostnader. Vi har bett Linda Bjarle i Helsingborg berätta om sin roll i Kost & Närings Fokusgrupp upphandling och vad man vill uppnå i sitt arbete. Så här skriver hon:
Jag sitter som sammankallande i Fokusgrupp upphandling som är en del av Branschföreningen Kost & Näring. Till vardags arbetar jag sedan 13 år tillbaka som livsmedelscontroller på Inköpsenheten i Helsingborgs stad. Av Kost & Närings cirka 1000 medlemmar är den största delen personer med en chefsposition inom offentlig mat i kommun/region men även exempelvis kostutvecklare, hållbarhetstrateger och livsmedelsupphandlare.
Livsmedelsupphandlingar är oftast en av det största upphandlingarna en kommun gör och har stor lokalpolitisk betydelse. Ett bra samarbete mellan kostchefer och upphandlare är en förutsättning för att upphandlingen ska bli så bra som möjligt. När avtalet är på plats behöver ansvar och befogenheter över uppföljningen av avtalet klargöras. Risken är annars att det faller mellan stolarna och frågor bollas fram och tillbaka mellan upphandlare och kostenheten. Få upphandlande myndigheter har en specifik kompetens på sin upphandlingsenhet som enbart arbetar med livsmedelsupphandling och då blir det något man bara fokuserar på vart fjärde år när det är dags att göra en ny upphandling. Med lite tur sitter samma upphandlare kvar som gjorde upphandlingen fyra år innan men oftast har det hunnit komma någon ny. Vi inom Fokusgrupp Upphandling skulle önska att statusen för livsmedelsupphandlingar i en kommun skulle höjas och att man ser vikten av kontinuerligt tvärfunktionellt arbete mellan en upphandlingsenhet och kostenheten.
Huvudfokus för oss inom Fokusgrupp Upphandling är att stötta de som arbetar med livsmedelsupphandling genom bland annat vägledningar och upphandlingsverktyg. Tre gånger om året håller vi i en branschdialog där livsmedelsgrossister och leverantörer/producenter deltar. Dialogen är fokuserad på viktiga delar inom livsmedelsupphandling där vi behöver komma till samsyn. Exempelvis prisjusteringsklausuler eller rekommendationer om vilken dokumentation som en upphandlande myndighet kan begära in som bevisning av Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier. Vi har även tagit fram en Vägledning specifikt för upphandling av frukt och grönt för där såg vi ett stort behov ute bland upphandlare. Nästa vägledning som vi planerar ta fram är för upphandling av fisk. Branschöverenskommelsen, Vägledning för frukt & grönt samt Upphandlingsverktyg återfinner på Kost & Närings hemsida.
Linda Bjarle
Livsmedelscontroller
Helsingborgs stad