Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

SOI Norr i dagarna tre

28 september, 2018

Kryssning och mycket fokus på framtidens frågor

Mer än 100 personer hade samlats i Luleå på SOI Norr’s nätverksträff. Själva konferensen pågick 4-5 september men inleddes redan kvällen innan med en kryssning och skärgårdsbuffé i Luleås fantastiska skärgård, där cirka 80 personer deltog. Målsättningarna med träffen var att förmedla inspiration, spännande föreläsningar, nätverkande, kompetensutveckling och massor med erfarenhetsutbyten. Vi har pratat med träffens moderatorer, Sabina Nilsson och Daniel Granlund, till vardags upphandlare i Luleå.

– Hej, nådde ni målen som ni hade ställt upp för konferensen?
– Vi tycker att det blev en fantastiskt fin konferens. Det började ju också väldigt bra, med båtresa i soligt väder, om än lite blåsigt och där bjöds även på sång och spel, där sångaren blev väldigt inspirerad och hittade på nya låtar.

Programmet var väldigt ambitiöst och väldigt framtidsinriktat och vi hade satsat på att ha olika typer av föreläsningar, både framtidsspaningar och väldigt konkreta ämnen. Vi hade hela fem föredrag som handlade om digitaliseringen, dess fällor och möjligheter och hur människan skall klara detta. Plus föredrag om Artificiell intelligens, GDPR och e-handel. Vi hade även föredrag om spendanalys, om inköpsanalys och om DIS, dynamiska inköpssystem. Och Anna Ulfsdotter Forssell berättade om Förenklingsutredningen och hur den kan komma att påverka och förändra framtidens upphandlingar och överprövningar. Hon kunde svara på det mesta!

– Vi vill också passa på att berömma de väldigt engagerade föreläsarna som höll tider och levererade så bra! Varje föredragshållare fick göra entré genom ett gulddraperi och till musik som de hade valt, så det blev lite melodifestivalstämning och mer avslappnat.

– Ni arbetar som upphandlare. Hur är det att plötsligt vara moderator på SOI Norr?
– Det var väldigt roligt och inte så krångligt. Det handlar om att våga bjuda på sig själv och att försöka vara samstämmiga. Vi hade naturligtvis förberett oss en del, och även genom att prata med alla föredragshållare innan. Och efter ett tag tyckte vi att vi hade fått bra flyt.

– Vilka ämnen engagerade publiken mest?
– Det var nog de praktiska ämnena, som påverkar upphandlarnas vardag. Men även GDPR till exempel. På onsdag förmiddag behövde vi komma igång efter en heldag med föreläsningar och mingel, därför öppnade vi onsdagen med morgongymnastik vilket skapade energi inför sista konferensdagen.

Genom pärleporten?

Föredrag och...

... diskussioner

Inköpsanalys

– Det är väldigt roligt med de här regionala konferenserna. Alla kan prata med alla, det blir avslappnat och nästan familjärt. Så det blir mycket nätverkande, informella diskussioner och trivsamma möten. På tisdagkvällen hade vi också en fin trerätters middag på Kulturen i Luleå, med fin underhållning av norrbottensbandet It’s On som var väldigt duktiga.

Trerätters middag

Inte bara allvar...

– Finns det något mer att lära av konferensen?
– Vi tycker att det sammantaget var väldigt givande och en fin stämning hela vägen, och det skall vi se till att det blir nästa gång också.

Avslutningsvis en kommentar från Luleås inköpschef, Emma Breheim
– Vi hade mycket bra dagar i Luleå och jag är fantastiskt stolt över den helhet som mitt gäng i Luleå levererade till SOI:s medlemmar. Vårt tema om digitala inköp var en röd tråd genom hela konferensen och vi lyckades utmana våra egna roller genom att spana in i framtiden . Vi fick  många exempel på hur digitaliseringen av inköpsprocessen kan påverka vår egen vardag och vad den gör med oss som människor. Vad händer exempelvis med vårt hantverk och vår kompetens när upphandlingssystemen utvecklats till robotar? Hur fortsätter vi vara relevanta även i framtiden? Dessa är mycket viktiga frågeställningar för mig i min roll som ordförande för SOI och som inköpschef i Luleå som jag bär med mig en lång tid framöver.