Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset
  • Virkesvägen 26
  • 120 30 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (säkrast mellan 10-12 vardagar)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Innovationsupphandling i Europa

27 september, 2021

ICLEI höll webbinarium kring goda exempel

”ICLEI - Lokala regeringar för hållbarhet” är en internationell icke-statlig organisation som främjar hållbar utveckling. ICLEI tillhandahåller teknisk rådgivning till lokala myndigheter för att uppnå hållbarhetsmål.

Den 16 septenber höll man ett internationellt webbinarium med goda innovationsexempel från några europeiska länder. Webbinariet hölls därför på engelska. Först ut var Sverige, genom Tomas Borgegård som leder innovationsprogrammet på Karolinska Universitetssjukhuset. Ämnet var (översatt till svenska) Upphandling av innovation för att påskynda utveckling och implementering av AI i vården. Detta regionala projekt pågick 2017-2020 och handlade framför allt om att i ett brett perspektiv identifiera vårdens behov och marknadens möjligheter i ett AI-perspektiv samt att påbörja tecknandet av avtal. Alltså ett komplext och omfattande arbete.

I det österrikiska exemplet ”Motorvägen som solkraftverk”, presenterat av Karolina Andrzejak från Gute Fahrt, Österreich, handlade det om att bygga bullerbarriärer så att de samtidigt kan producera el. Man har testat fram nya typer av barriärer så att de producerar mesta möjliga mängd el och samtidigt gör det på ett så miljövänligt sätt som möjligt.

Från Finland träffade vi Matti Keloneva, utvecklingsdirektör på Business Finland, som berättade om ”Kundtjänstrevolution. Oulu bot virtuell assistent - till din tjänst”. Oulu är en stad med ca 200 000 invånare. Med dagens teknik kostar varje informationssamtal med kommunen i snitt ca 20 Euro. Med hjälp av en digital bot tror man att kostnaden i stället kan hamna på 0,20 Euro. Man har kommit långt i arbetet, trots det mycket breda utbud av tjänster som framgår av bilden nedan. Matti ser därför mycket positivt på möjligheten till ett mycket brett, lättåtkomligt och omfattande utbud av information till medborgarna i Oulu.

Sammantaget blev det ett omväxlande och spännande webbinarium, med mer fokus på möjligheter än  på svårigheter när det gäller att upphandla innovativa lösningar.