Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Anna Nygård – ny i SOI’s styrelse

26 maj, 2021

”Inköp är en möjliggörare för stat och kommun att nå sina mål”

Om Anna Nygård är ny i styrelsen så är hon desto mer rutinerad i arbetet med inköp, både i privat och i offentlig sektor. I grunden är hon faktiskt utbildad civilingenjör i industriell ekonomi, men i samband med ett traineeprogram och examensarbete år 2000, som handlade om att rationalisera inköp med elektroniska lösningar på ABB i Västerås, så blev Anna ”värvad” till inköpssidan.

Det blev 10 års inköpsarbete i den privata sektorn, bland annat på ABB och Husqvarna, innan Anna gick över till den offentliga sektorn 2010 och blev upphandlare på Arbetsförmedlingen.

– Bland annat var jag med och startade upp Arbetsförmedlingens arbete med kategoristyrt inköp, som projektledare för pilotprojektet, vilket ledde till ett GD-beslut om brett införande för samtliga varor och tjänster som Arbetsförmedlingen köper i enlighet med den modell som presenterades i pilotens slutrapport, berättar Anna.

– I dag är jag tillförordnad inköpschef på Naturvårdsverket. Vi är 11 medarbetare på inköp, varav jag och två till sitter i Östersund. Totalt är vi 700 medarbetare på myndigheten, drygt 100 finns här i Östersund. Jag är ju uppväxt i trakten och det känns bra att vara tillbaka.
En viktig del i det jag gör är att utveckla inköpsarbetet på Naturvårdsverket. Vi upphandlar för ungefär 400 miljoner per år, en stor del av detta är IT och miljökonsulter. Vi tecknar också överenskommelser om uppdrag med andra myndigheter, som exempelvis SLU och andra universitet.

– Vad fick dig att engagera dig i SOI’s styrelse?
– Det var väldigt enkelt, jag fick en fråga från valberedningen och det var ju roligt. Men ända sedan jag gick över till de offentliga inköpen har jag sett hur viktig SOI’s roll är. SOI har blivit en stark gemensam röst och en viktig möjliggörare, både för våra interna kontakter och utåt mot samhället, så det känns viktigt att kunna bidra till detta. Det kan handla om viktiga frågor som kompetensutveckling, dialog och just möjliggörande. SOI gör det väldigt bra i dag och kommer att vara viktiga även i framtiden.

– Hur ser du på utvecklingen av den svenska offentliga upphandlingen? Har du några hjärtefrågor du vill driva?
– Det har hänt väldigt mycket under de här åren, men det finns ändå mycket kvar att göra. Inköp är en möjliggörare så att stat och kommun kan nå sina mål. Men då handlar det om att inköp måste befinna sig på en strategisk nivå, högt upp i organisationen. Där har fortfarande offentlig sektor mycket att lära av det privata näringslivet, där det finns självklara metoder och rutiner.

Avtalsförvaltning är mycket viktigt, och jag tycker att upphandlarna ska ha det breda ansvaret för hela inköpsprocessen före, under och efter avtalsperioden. Ludvika har ju blivit ett bra exempel just nu, men jag är inte förvånad över resultatet. Vi gjorde en sådan uppföljning på Arbetsförmedlingen inom lokalvård och vi hittade stora belopp bara inom det området. Ibland anser sig kommuner eller myndigheter inte ha råd att anställa fler i inköpsorganisationen, men jag tror att man måste vända på frågan. ”Har man råd att inte ha avtalsförvaltning?” En väl utvecklad inköpsorganisation ger stora förtjänster.

Till mina hjärtefrågor hör också perspektivet på affärsmässighet och effektivisering. Här ingår också dialogen med leverantörerna, det finns ju alltid två parter i ett avtal. Och i det offentliga, som omsätter så stora pengar, finns enorma möjligheter att påverka hela branscher. Ibland kanske genom att vi bildar beställarnätverk som tillsamman blir starkare och kan påverka och förändra. Flygresor skulle kunna vara exempel på ett sådant område.

Upphandlarna har ju också ett ansvar att utbilda beställarna ute i verksamheterna. Att arbeta kategoristyrt, med tvärfunktionella team, är ett bra sätt att utveckla beställarrollen

– Och slutligen, när du inte arbetar, vad gör du helst då?
– Jag gör helst saker tillsammans med familjen. Vi har en stuga i fjällbyn Messlingen, i Härjedalen, dit vi gärna tar oss både sommar och vinter. Våra fyra barn, som är mellan 9 och 17 år, har också ett väldigt stort idrottsintresse. Det handlar om fotboll, hockey, innebandy, längdskidor och en hel del andra sporter, så vi har inga sysselsättningsproblem.