Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

SOI i Almedalen

30 juni, 2022

Dags för försiktig återstart

Genom åren har SOI medverkat i väldigt många arrangemang i Almedalen, både i egen och andras regi. I år blir det en lite försiktigare återstart . Martin Kruse kommer ändå att delta i ett par arrangemang och kanske tillkommer ytterligare något.

Måndag 4/7 kl 14:30-15:00: S:t Hansgatan 11, Gamla Riksbanken Panel Mistra Fit for the future – Offentlig upphandling – en central hävstång mot ett mer hållbart och cirkulärt samhälle. Arrangören skriver så här: Offentlig upphandling kan spela en viktig roll för att nå ett mer hållbart och cirkulärt samhälle. I Sverige motsvarar den idag snart 1 000 miljarder kronor per år och rätt använd kan den, genom sin enorma omfattning, driva fram nydanande mer hållbara lösningar.

För att möta framtiden behövs mer hållbara och cirkulära lösningar. Offentligheten upphandlar årligen för en summa motsvarande hela 18 procent av Sveriges BNP. Den, i kraft av sin storlek, lyfts därför ofta fram som ett viktigt medel i resan mot ett mer hållbart och cirkulärt samhälle. Rätt använd kan den offentliga upphandlingen driva fram nydanande hållbarhetslösningar. För att lyckas krävs dock effektiva arbetsformer. I dagsläget är offentlig upphandling hårt byråkratiserad, av både förvaltningskultur och begränsande rättsregler och är inte utformad för den cirkulära ekonomin. I detta seminarium lyfter vi upp åtgärder som kommer att förbättra den offentliga upphandlingen och därmed underlätta resan mot ett mer hållbart och cirkulärt samhälle. Det krävs bl a tvärvetenskapliga insatser och mycket tyder på att det behövs mer av ett entreprenöriellt arbetssätt inom upphandlingen; präglat av öppenhet för nya lösningar, dialog, värdeskapande och innovation.

Medverkande:
Ida Karkiainen, civilminister, Sveriges regering
Inger Ek, generaldirektör, Upphandlingsmyndigheten
Martin Kruse, ordförande, Sveriges Offentliga Inköpare (SOI)
Margo Enthoven, post doc, Misum och Handelshögskolan i Stockholm
Mattias Lindahl, professor Linköpings universitet och programchef Mistra REES


Tisdag 5/7 kl 10:00-10:45: Bolaget, Stora Torget 16
Panelsamtal: Hur kan offentlig upphandling vara en drivkraft för ökad hållbarhet?

Medverkande
Sebastian Nordgren, inköpschef, Nacka kommun
Martin Kruse, inköpschef, Arbetsförmedlingen
Katarina Kenne, hållbarhetsansvarig, Dell Technologies
Joakim Thornéus, hållbarhetsspecialist, Upphandlingsmyndigheten