Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Succé för Dalarnas Matmässa

21 oktober, 2022

Med fullt fokus på den offentliga måltiden!

Matkreatören Paul Svensson föreläser om ”Den empatiska måltiden”

Dalarnas Matmässa arrangerades i Rättviks Arena den 6 oktober. Den riktades inte till allmänheten utan var en branschmässa kring den offentliga måltiden. Här deltog, förutom de många utställarna och producenterna, naturligtvis många med ansvar av olika slag kring offentliga måltider i dalakommunerna, från politiker till kostpersonal och upphandlare. Här fanns också representanter för livsmedelshandeln och elever från bland annat naturbruksskolor och högskolan. Allt som allt cirka 500 personer.

Mässan arrangerades gemensamt av Upphandlingsdialog Dalarna, Länsstyrelsen i Dalarnas län, Lantbrukarnas Riksförbund, Region Dalarna och Dalarnas Science park, Offentlig gastronomi i Dalarna (där bland annat alla offentliga kostchefer i Dalarna ingår), Mora kommun och Upphandlingscenter (gemensam inköpsorganisation för sju dalakommuner).

Richard Tellström, Paul Svensson och till höger Anders Frodig från Offentlig Gastronomi.

De mest kända föreläsarna på mässan var alltså Paul Svensson, Matkreatör och entréprenör och Richard Tellström, Måltidsforskare och docent i måltidsvetenskap. Richard föreläste om, Matens drömfabrik – Erfarenheter från 1900-talet kristider och förväntningar på 2020-talet. Föreläsningen handlar om hur konsumentens matvanor förändras i tider av kriser, och hur livsmedelsföretag påverkas av förändrade konsumtionsvanor som då uppstår när det blir förändringar i samhällets ekonomiska utveckling.

Det arrangerades också en rad seminarier och paneldiskussioner. Här fanns ämnen som Klimatklivet – investeringsstödet för grön omställning, Nya landsbygdsprogrammet, Så bra är svenskt kött i världen, Livsmedelsupphandling och tidig dialog, Så kan livsmedelsproduktionen i Dalarna bli större – och starkare, Krisberedskap och robusta leveranskedjor och Framtidens Mat.

Tävling - vem skapar bästa skolrätten?

Under dagen tävlade fyra lag om vem som kunde skapa den bästa offentliga måltiden. En varmrätt och en dessert skulle tillagas och i juryn satt bland annat kocken och kreatören Paul Svensson. Tävlingen anordnades av Offentlig Gastronomi Dalarna och Anders Frodig höll i taktpinnen.

Vann gjorde Katrina Widen Andersson, Jenny Bergsten Ljunglöf och Desiré Magnusson som lagade kanelfläsk med rotfruktskaka, äppelmustsky samt äppel- och lingonsallad. Till efterrätt bjöd de på Lingonkaka med kola och crème fraiche.

Paul Svensson hyllade samtliga deltagare i tävlingen och lyfte den offentliga måltiden när han delade ut priset.

– Det är verkligen kul att få lyfta den offentliga måltiden och alla er som jobbar med att tillaga maten. Vi har fått smaka på otroligt goda rätter idag, trots att förutsättningarna har varit ganska knappa. Det säger mycket om er som arbetar inom de offentliga köken, jag vill passa på att hylla er idag, sa Paul.

Dalarnas landskapsmåltid – från älv, skog och äng till bord
En annan tävling som avgjordes var den om vilken som numera är Dalarnas landskapsmåltid. Det vinnande bidraget presenteras av Görgen Tidén. Måltiden består av råvaror hämtade från hela Dalarna och bjuder på nytänkande rätter uppbyggda kring traditionella råvaror. Vinnaren presenterades av Dalarnas tf landshövding Camilla Fagerberg Littorin vid Dalarnas matmässa.

– Det här är en meny när Dalarna är som vackrast – på hösten och sensommaren när bär, vilt och svamp smakar som bäst i säsong, när djuren fått äta i sig mycket av skogens flora, när laxforellen har kommit igång efter vårens lek och svamp och bär fått växa till sin prakt! Äkta ärlig mat med råvaror från Dalarna, sa Görgen Tidén, kocken och kreatören bakom Dalarnas landskapsmåltid.

Sammantaget blev Dalarnas Matmässa precis så som tanken bakom arrangemanget var, en samlingsplats för alla som arbetar med livsmedel och offentliga måltider i Dalarna, där alla som köper in och lagar maten möter länets producenter och leverantörer. Här kunde upphandlare, inköpare, kockar, krögare och storkökspersonal lära mer om den mångfald av råvaror och livsmedel som produceras i Dalarna. Att handla och äta lokalt är bra både för miljö och Dalarnas regionala näringsliv.

Sten-Rune Lundin, projektledare på Länsstyrelsen sammanfattar dagen,
– Den första Dalarnas matmässa uppskattades mycket, jag såg många glada miner, hörde mycket sorl och många diskussioner. Ett väldigt lyckat arrangemang där vi uppnådde vårt mål med att skapa en mötesplats för oss som är en del av Dalarnas livsmedelskedja. Förhoppningsvis har många knutit nya kontakter idag som i förlängningen leder till mer lokal mat på våra tallrikar, säger Sten-Rune.