Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Är det en förmån att få vara SOI medlem?

27 februari, 2023

Ordföranden har ordet

Detta skulle kunna bli ett rekordkort ordförandebrev, svaret på frågan i min rubrik är ju naturligtvis ja! Som medlem i SOI får du ju möjlighet att påverka vardagen för dig själv och dina kollegor som jobbar med offentligt inköp, ett av de viktigare jobben som finns i svensk förvaltning.

Även om du (just nu…) inte sitter i styrelsen så är ditt blotta medlemskap en del i vad som gör oss betydelsefulla som förening. Vi organiserar omkring 1280 professionella inköpare, och är därmed den största och säkraste fristående och ideellt drivna kanalen för att nå ut till Sveriges alla offentliga inköpare. Vi är också de som allra bäst kan bedöma hur olika politiska förslag eller andra initiativ och händelser påverkar Sveriges förmåga till försörjning av samhällsservice, i kommuner, regioner och statliga myndigheter. Därför blir vi regelmässigt tillfrågade att yttra oss om remisser, sitta i utredningar eller på andra sätt samarbeta med initiativ som utforskar den offentliga affären.

Inte nog med det, som förening startar vi med jämna mellanrum större arbeten för att mer långsiktigt påverka utvecklingen av det offentliga inköpet. Några exempel på det de senaste åren är strategin för inköp i offentlig sektor, kompetensprofil för framtidens offentliga inköpare, mer forskning inom offentligt inköp och så vidare. Under hösten ska vi i styrelsen jobba med att vaska fram nästa större grej att fokusera på, på lite längre sikt. Det blir en spännande process och tids nog kommer vi förstås presentera det för er medlemmar.

Till sist, men kanske först och främst, som medlem blir du en del av ett nätverk av professionella inköpare. Du får till ett kraftigt rabatterat pris delta i vår årliga konferens, som samlar mellan 500-1000 deltagare beroende på var i landet vi arrangerar den. (just det ja, vi vill förstås inkludera hela landet och flyttar därför runt vår konferens varje år). Sedan ett par år tillbaka har vi också ett program för erfarenhetsutbyte, som är exklusivt för våra medlemmar. Där väljer vi ut intressanta och aktuella områden, samlar kunniga föreläsare med praktisk erfarenhet och faciliterar ett aktivt erfarenhetsutbyte.

Allt det ovanstående innebär självklart också ett värde för din arbetsgivare vågar jag lova.

Så svaret på min fråga i rubriken är alltså självklart ”Ja!”, och om du fortfarande tvivlar så kan det vara värt att påpeka att även Skatteverket anser det. Om din arbetsgivare betalar medlemsavgiften så ska du förmånsbeskattas för det. Det blir inte mycket pengar då vår medlemsavgift är låg (100:-) men kan innebära lite krångel om lösningen innebär eget utlägg med ersättning i efterhand. Jag hoppas att ni inte tvekar inför några extra handgrepp och kostnaden för omkring en halv Big Mac & Co per år för att vara medlem i Sveriges bästa ideella förening för yrkesmänniskor.

Vi ses förhoppningsvis i Linköping den 25-27 april i år för SOI’s stora årskonferens!

Hälsningar,

Martin Kruse

Ordförande SOI