Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Upphandlingsdialog Dalarna – stor jubileumskonferens

27 februari, 2023

Slutet på en epok och början på en ny!

Foto: Irene Svedjelöv

Efter drygt 12 år i projektform går nu Upphandlingsdialog Dalarna (som från början var en del i det Regionala Serviceprogrammet och då bara kallades RSP 3) in i en ny spännande epok, nu tänkt att bli en ordinarie och ständig verksamhet i länet. Detta firade vi med en fullsatt jubileumskonferens, med 80 deltagare, i vackra Tällberg vid Siljan. Konferensen invigdes med tal av landshövding Helena Höij, Upphandlingsmyndighetens generaldirektör Inger Ek, samt Kerstin Angberg Morgården, projektledare och Mari Jonsson, ordförande i projektets styrgrupp. Moderator på konferensen var Jenny Engström från Dialogmakarna.

Redan 2011 skrevs följande om arbetet i Dalarna. Dalarna är unikt för att man har lyckats skapa ett brett, tålmodigt och äkta engagemang när det gäller att använda upphandling som ett verktyg för regional utveckling. Och det är inte för mycket sagt att lovorden haglade över UDD denna dag.

Landshövding Helena Höij, projektledare Kerstin Angberg Morgården, ordförande Mari Jonsson och generaldirektör Inger Ek.

Det blev en lunch till lunch-konferens med högklassiga föredrag i högt tempo, men också med god mat, värme och gott humör, härligt umgänge, en spännande poängpromenad samt musik och dans.

Ur programbladet citerar vi; ”UDD har stöttat kommuner, företag och myndigheter i hållbar utveckling under drygt 10 år. Den sista februari 2023 upphör UDD som projekt och deltagande organisationer är överens om att denna framgångssaga kommer att fortsätta. Arbetet för att skapa en ”fast vistelse” för UDD efter projektets slut har pågått under hela 2022 och vi kommer att presentera vad som händer med UDD-projektet efter den första mars 2023.

Under konferensen kommer du att få ta del av våra erfarenheter från social och resurssnål upphandling samt mycket annat spännande som vi har samlat på oss under åren. Vi spanar även in i framtiden, vad som väntar runt hörnet och hur vi kan få ännu fler lokala företag att ta del av de 20 miljarder kronor som den offentliga sektorn i Dalarna upphandlar för varje år.”

Några av de saker som stuckit ut under de senaste åren är. Det mycket kraftigt ökade deltagandet i Anbudsskolor och nyttjandet av kostnandsfritt stöd för leverantörer i upphandlingar. Skapandet av Upphandlingsakuten under pandemin, som bland annat innebar att en lösning snabbt kunde skapas då Grönsakshallen Sorunda oväntat lades ner (en grossist som användes av tolv av Dalarnas femton kommuner). Samarbetet med kommunernas arbetsmarknadsenheter och utvecklandet av sociala krav i upphandlingar, den breda användningen av tidig dialog i upphandling, som också inkluderat ett mycket tätare samarbete med näringslivsenheter. Samt uppdateringar respektive nyutgivning av ett antal Dalamodeller/Rekommendationer för upphandling i en Dalakontext.

En del av de som arbetat med UDD under de gångna åren. Foto: Irene Svedjelöv

Det fortsatta programmet efter inledningstalen såg ut som följer.

Samhällsintressen vid offentlig upphandling.
Så skapar vi samhällsnytta. Anders Karlin, Upphandlingscenter Falun Borlänge-regionen, UhC.
En dalamodell för en offentlig upphandling som ett strategiskt verktyg för en god affär. Jenny Engström, Dialogmakarna.
Sociala krav bidrar till ett bättre samhälle. Mari Jonsson, Borlänge kommun. Bengt Sundgren, Coompanion Dalarna.
Miljökrav - Ett självklart val för att nå miljömål och Agenda 2030. Annika Varghans, Länsstyrelsen.
Hållbarhet, resurshushållning och innovativa lösningar. Karolina Gistö och Maria Fridholm, UhC.

Därefter följde
Direktupphandling - En upphandlingsform i förändring. Mathias Sylvan, Mathias Sylvan Upphandling AB.
Den offentliga upphandlingens styrka. Mathias Snickar, Region Dalarna.
En UDDa aktivitet. Poängpromenad med upphandlingsfrågor, ledd av Kerstin Angberg Morgården, UDD
Middag. Musik och dans med Great Hansson.

Nästa dag fortsatte med:
Dialog med leverantörer är avgörande för bra affärer. Henrik Navjord, Svenskt Näringsliv.
Resan genom Norge gav oss tidig dialog. Gunnar Lyckhage, UDD.
Vikten av samverkan med leverantörer - Så jobbar vi med Tidig Dialog. Karin Hansson, Mora kommun, Lina Kihlmark, Smedjebackens kommun och Anders Karlin, UhC.
Så har vår kompetens bidragit till framgångssagan. Karin Kaibel, Avtalsförvaltning AB (numera Västerås stad). Björn Brandell, EPIS AB. Mathias Sylvan, Mathias Sylvan Upphandling AB. Fredrik Tamm, Public Insight AB. Per Kyhle, Colligio AB. Torbjörn Skarin, Skandinavisk Samhällsanalys AB.
Därför är vi en del av UDD. Pirjo Gustafsson, Lantbrukarnas riksförbund.
UDD-2023. Nu öppnas dörren. Fredrik Jarl, styrgrupp UDD och Sten-Rune Lundin, Länsstyrelsen Dalarna.
Paneldebatt – Så går vi vidare!

Paneldiskussion - Så går vi vidare! Mikael Selander, Länsstyrelsen Dalarna, Fredrik Jarl, Gagnefs kommun, Leif Pettersson, Ludvika kommun, Mats Nilsson, Säters kommun, Jonny Gahnshag, Region Dalarna.

Det är nu vi skapar framtiden! En spaning med Jenny Engström, Dialogmakarna.

Efter en stärkande avslutningslunch var det dags för hemfärd, för mycket nöjda och glada konferensdeltagare. Nu är det bara framtiden som återstår!

Läs mer om konferensen hos Upphandlingsdialog Dalarna, klicka här.