Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Välkommen till Linköping – Sveriges femte största stad

30 januari, 2023

Med högteknologi i centrum

Så här möter du kanske Linköping när du ankommer till årskonferensen. Här ser vi en trästaty av en stins vid Linköpings centralstation. Träskulpturer som denna gjordes av slöjdlärarstudenter i samband med stadens 700-årsjubileum 1987. Det brukar inte bli så mycket tid att springa på stan under SOI´s  årskonferenser, men det kan ju ändå vara kul att veta lite om platsen man befinner sig på, så här kommer lite fakta.

I kommunen bor ca 166.000 invånare, varav drygt 115.000 i tätorten. Linköping brukar i folkmun benämnas ”flygstaden” eftersom staden är starkt förknippad med SAAB:s utveckling och tillverkning av flygplan för militärt bruk. Tack vare detta växte Linköping kraftigt under andra världskriget och kalla kriget, men efter 1980-talet har det militära inslaget minskat i betydelse.

Stadens motto är ”Där idéer blir verklighet” och syftar på samarbetet mellan näringslivet och universitetet.

Under åren har Linköping intagit en position som en av Sveriges ledande miljöstäder, efter att ha genomfört en rad åtgärder på biogas- och fjärrvärmeområdet. Svensk Biogas producerar biogas åt stadens bussar, vilket sker från slakteriavfall och annat livsmedelsavfall från lokala aktörer. Utanför Linköping, i Gärstad, produceras fjärrvärme till 90% av kommunen genom förbränning av hushållsavfall.

2009 och 1997 utsågs Linköping till ”Årets stadskärna” och 2002 utsågs staden till ”Årets cykelstad”. Sedan början av 2000-talet har Linköping tillsammans med Norrköping marknadsförts som den Fjärde storstadsregionen. 2012 byttes namnet till East Sweden

Linköpings stadsbild domineras av domkyrkan, en mäktig och massiv stenkyrka i gotisk stil, och dess 107 meter höga torn. Vid Stora torget, stadens största torg, finns ett antal arkitektoniskt intressanta byggnader, till exempel Centralpalatset, Stora hotellet, John O. Nilssons palats och Affärspalatset..

Linköping har allt sedan kyrkans etablering varit en utpräglad läroverksstad och är idag en av de större universitetsstäderna. Vid Linköpings universitet studerar idag drygt 32 000 studenter (2019). En del av dessa studerar vid Campus Norrköping som är universitetets campus i grannstaden. På Campus US vid Universitetssjukhuset i Linköping bedrivs utbildningar vid Medicinska Fakulteten (tidigare kallat Hälsouniversitetet). Universitetet har även ett campus i Stockholm, LiU Malmsten där utbildningar ges inom bland annat möbeldesign. Övriga utbildningar är samlade till Campus Valla som är universitetets huvudsakliga campus. Linköping har även ambitioner när det gäller akademisk utbildning i offentlig upphandling, vilket vi kommer att få veta mer om på årskonferensen.

Carl Milles staty Folkungabrunnen med Folke Filbyter på Stora Torget. Till höger Domkyrkan.