Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Årskonferensen i Malmö – stort, mäktigt, många nyheter

24 april, 2024

Kontinuitet och förnyelse – Martin avlöste Martin

Om mycket var nytt så var vissa saker ändå lika fjolårets konferens. Nästan 1000 deltagare, humöret var på topp, förväntningarna stora och lokalerna fyllda av deltagare. Och precis som i fjol invigdes konferensen av ordförande Martin Kruse och mycket skickliga och engagerade moderatorn Johanna Samuelsson.

Denna gång föregicks de dock av en helt nyproducerad film, där SOI berättar om en robust inköpsprocess, kopplat till beredskap inför olika typer av kriser. Filmen är sex minuter lång och du kan klicka här för att se filmen. I nästa nyhetsbrev kommer vi att gå igenom närmare hur du själv kan skapa nytta genom att använda filmen i din verksamhet.

Civilminister Erik Slottner höll konferensens första föredrag. Du kan läsa mer om SOI’s synpunkter i Martin Magnussons första ordförandebrev efter konferensen.

Martin Magnusson har också tidigare ställt frågan, vilket föredrag blir årets snackis? Undertecknad har ingen aning, utan det får utvärderingen av konferensen visa. På mig gjorde dock Jeanette Larssons föredrag om civilkurage, Visselblåsare i blåsväder, ett outplånligt intryck. Med hjälp av mycket humor och värme tog hon upp ett antal händelser som skapat engagemang, som hon har reagerat emot och de utmärkelser hon fått för sina insatser under sina 25 år som polis.

Konferensen innehöll en nästan otrolig mängd viktiga och intressanta föredrag, mixade med mer humoristiska och inspirerande föreläsningar. Detta till den grad att flera deltagare kom med nästa identiska kommentarer typ, ”mitt huvud känns som en uppblåst ballong”, ”jag behöver ett break, nu klarar jag inte mer på en stund” och liknande. En återkommande programpunkt under de senaste åren, som lyckas kombinera humor med mycket kunskap, är förstås Kahn Pedersens genomgång av rättsfallsåret, där Kristian Pedersen och Erik Olsson berättade om trender och tendenser från våra domstolar.

Den första dagens koncentrationsövningar, presentationer av Malmö stad och ett avslutande föredrag av ”TV-doktor” Henrik Widegren, som menade att kliniska studier visar att skratt ökar energiförbränningen, minskar risken för högt blodtryck och hjärtsjukdom, och kan förbättra immunförsvaret och förebygga utbrändhet. Och dessutom är det ju roligt att skratta! Då var det alltså dags att övergå till ett par timmars trivsamt minglande, nätverkande, möten med gamla och nya vänner och besök hos de många utställarna.

Dag två inleddes med SOI’s interna årsmöte, innan vi övergick till det ordinarie konferensprogrammet. Där var den första punkten en presentation av den nya styrelsen i SOI. Som framgår av bilden så var det bara en förändring, dock en rätt väsentlig sådan. Ordförande Martin Kruse avgick nu, efter åtta förtjänstfulla år i styrelsen, varav fyra som ordförande. Han ersätts nu som ordförande av Martin Magnusson, även han med gedigen erfarenhet från många års styrelsearbete i SOI.

Som även framgår av bilden så är det alltså bara Martin Kruse som nu lämnar styrelsen. Nyinvald är Katarina Kristiansson som till vardags håller till på Trafikverket i Göteborg. På bilden nedan avtackas Martin Kruse efter många års engagerat arbete av Martin Magnusson, SOI’s nyvalde ordförande.

Det är nästan svårt att förstå att en organisation som SOI, där så gott som allt arbete utförs ideellt, kan få ihop ett så späckat och högkvalitativt program på årskonferensen. Föredrag, diskussioner och föreläsningar av olika slag avlöste varandra. Att skapa innovativa organisationer, samverkan mellan upphandlande myndigheter, avtalsuppföljning, det juridiska landskapet, arbetslivskriminalitet, nya trender. LOU’s roll, säkerhetsskyddad upphandling, gemensam kravställning, förenklat regelverk, välfärdsbrott, entreprenadprojekt, cybersäkerhet, funktionell dumhet med mera. Inte konstigt att hjärnorna kändes lite uppblåsta efter en sådan dag. Som tur är lyckades vår moderator hålla publiken igång med diverse kluriga övningar.

Men efter sedvanligt riggande av klädsel och frisyrer inför kvällens bankett var det alltså dags för avfärd mot Eleda stadion för kvällens bankett, med middag, prisutdelning, musik och dans.

Och efter den goda middagen , där systemet med slumpmässig bordsplacering gör att man får en hel del nya vänner och bekanta var det förstås dags för priset till Årets inköpare. Vinnare detta år blev alltså Fredrik Rogö, se även den separata artikeln om detta. Vi kommer dessutom att återkomma med en större intervju med Fredrik, men just nu säger vi helt enkelt grattis!

Även den sista dagens innehöll ett intensivt föreläsningsprogram. Vi började med att Sven-Anders Stegare berättade om trender inom forskning kring offentliga inköp, ett viktigt och prioriterat ämne för SOI. Sedan fick vi lära oss om hållbara leveranskedjor, kriminalvårdens kapacitetsökning, globala försörjningskedjor, byggentreprenader ur ett kvalitetsperspektiv, affärer tvärs över Öresund med mera.

Under punkten Styrelsen informerar berättade Anna Nygård om SOI´s nya stipendium för studenter, som du hittar mer om i en separat artikel.

I de sista föredragen fick vi lära om Scanias arbete med hållbara transportlösningar och till sist hörde vi Tom Madell, docent på Ekonomihögskolan i Lund om sina 30 års erfarenheter kring offentlig upphandling.

Hitta presentationerna
I skrivande stund finns inte mindre än 28 stycken av föredragshållarnas presentationer att ladda ner från SOI’s hemsida. Du hittar dem här.

Årskonferensen 2025
Innan det var dags för avslutande luch och hemresa presenterades i vanlig ordning platsen för nästa års konferens. Det blir KARLSTAD!


Bilderna i detta reportage är tagna av fotograf Peter Kroon, Malmö.