Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Konferens 2019 - en pigg 40-åring fyller jämnt!

Sveriges Offentliga Inköpare (SOI) hälsar dig välkommen till Uppsala konsert o kongress (UKK) och vår årskonferens 2019 – konferensen för och av oss som arbetar med offentliga inköp!

I år firar vi också 40 år som förening – det ska vi fira lite extra! Vi erbjuder som vanligt storföreläsningar, parallella seminarier, konkreta erfarenheter från våra medlemmar och naturligtvis en fantastisk möjlighet till nätverkande och umgänge av högsta klass.

Presentationer

SOI Årskonferens 2019

Program

Onsdag 3 april

Torsdag 4 april

Fredag 5 april

11:30 - 13:00
Registrering och lunch

13:00 - 13:20
Välkommen!

SOI:s ordförande Emma Breheim och årets moderator Niklas Källner tillsammans med Jenny Engström hälsar välkommen till årskonferensen.

13:20 - 13:45
Historisk tillbakablick- 40 år som förening

13:45 - 14:25
Presentation av SOI:s kompetensprofil samt paneldiskussion

14:25- 15:00
Den digitala (R)evolutionen

Aldrig tidigare har utvecklingen gått så fort som idag. Samtidigt ser vi att digitaliseringen minskar ökningstakten på produktiviteten. Den nya tekniken ger oss möjlighet att jobba var som helst med vad som helst och när som helst. Ändå har vi aldrig haft mindre tid för reflektion än idag. Se digitalisering som en möjlighet men få insikt att det är så mycket mer än bara teknik. Catharina och Fredrik visar trender och framtidsutsikter blandat med egna erfarenheter från projekt i offentlig sektor och med privata företag.

Föreläsare: Fredrik Lindholm affärsutvecklare och Catharina Carlsson verksamhetsutvecklare, Soleil

15:00 - 15:30
Kaffe och besök hos utställarna

15:30 - 16:15
Nudge - så funkar det!

Hur påverkar den Nobelprisade beteendeekonomin dig och de beslut du tar?
Nudging tar oss förbi beslutsfällorna, och "knuffar" folk till mer rationella val. Det kommer även till nytta för företag och organisationer som vill få till en förändring genom små justeringar i hur man presenterar vägval för t.ex. konsumenter, medarbetare och... inköpare. Lär dig att känna igen det som påverkar dig.

Föreläsare: Alexander Norén, ekonomijournalist, programledare och författare

16:15 - 17:00
Good Sweden Bad Sweden

Bilden av Sverige som ett land i kris sprider sig. När inflytelserika nyhetssajter rapporterar om no go-zoner, laglöshet och påståenden om att Sverige förbjuder julbelysning har Bad Sweden blivit en populär myt som sprids av populister över hela världen.

Föreläsare: Paul Rapacioli, grundare av nyhetssajten The Local

17:00 - 17:30
Kaffe, frukt och besök hos utställarna

17:30 - 18:00
Uppsala- årets globala klimatstad

En internationell jury har utsett Uppsala till Årets globala klimatstad. Uppsala utsågs i juni till Årets klimatstad i Sverige och tog sedan som första svenska stad hem segern i den internationella finalen.

Föreläsare: Joachim Danielsson, Stadsdirektör och Susanne Afzelius, Inköpschef Uppsala kommun

18:00 - 19:00
Fyra nya år!

Utvecklingar och utmaningar inom upphandlingsområdet under mandatperioden, civilminister Ardalan Shekarabi samt efterföljande intervju med Inger Ek, GD Upphandlingsmyndigheten och Emma Breheim, ordförande SOI.

Föreläsare:
Ardalan Shekarabi, Civilminister,
Inger Ek, Generaldirektör Upphandlingsmyndigheten samt
Emma Breheim, ordförande SOI

19:00 - 21:00
Avslutning av dag 1 och mingel i utställningen

08:30 - 09:30
Årsmöte

09:30 - 10:00
Kaffe och besök hos utställarna

10:00 - 10:50
MÅL. Sätt dem. Nå dem. Ha kul på vägen.

Vad är egentligen poängen med att sätta mål? Hur skiljer man på mål och önskemål, strategier och uppdrag? Vad finns det för olika sorters mål och hur håller vi motivationen uppe de dagar när det går trögt?

Föreläsare: Antoni Lacinai, Motivation and Communication Expert, Lacinai Communication & Performance Development AB

10:50 - 11:30
Uppföljning av arbetsrättsliga villkor

2017 infördes arbetsrättsliga villkor. Nu börjar det bli dags att följa upp dem.

Föreläsare: Lena Mårdh, Upphandlingsmyndigheten och Helena Leth Sagvall, CSR-specialist, Göteborgs stad

11:30 - 12:30
Lunch

12:30 - 13:05
Parallella seminarier

A. Avtalsförvaltning - Kan Sveriges medborgare få mer värde för sina skattepengar genom avtalsförvaltning? Karin och Björn berättar om möjligheter och goda exempel.

Föreläsare: Björn Brandell, rådgivare och Karin Kaibel, VD Avtalsförvaltning AB

 

B. Samverkan mellan myndigheter Upphandlingscenter Falun Borlängeregionen samt Inköp Gävleborg - Hur kan myndigheter samverka för att nå maximalt resultat? Anders och Lina delar med sig av sina erfarenheter.

Föreläsare: Anders Karlin, Upphandlingscenter Falun Borlängeregionen och Lina Haglund, förbundsdirektör Inköp Gävleborg

 

C. IKEA ökar takten i sitt hållbarhetsarbete, ställer om till en cirkulär affärsmodell - IKEA har en ambitiös hållbarhetsagenda med målet att bli klimatpositiva och cirkulära till 2030.  Vikten av cirkulära krav i offentlig upphandling och nödvändigheten av långsiktigt hållbara affärsmodeller som gemensamt skapats av leverantörer och  köpare lyfts fram.

Föreläsare: Fredrik Kristiansson, ansvarig för IKEA Sverige offentlig sektor och Jons Carlehed, IKEA Sveriges Hållbarhetschef

 

D. Dom direktupphandling - Tekniska Verken - En av årets mest omtalade domar som reder ut hur principerna ska tillämpas vid direktupphandling.

Föreläsare: Kristian Pedersen, advokat och partner Kahn Pedersen och Joakim Tollin, ansvarig upphandlare Tekniska verken i Linköping.

13:15 - 13:50
Parallella seminarier

A. Upphandla jämställt! - Jämställda inköp är ett relativt otrampat område. Här får du exempel på hur ett praktiskt jämställdhetsarbete kan gå till genom hela upphandlingsprocessen, från  processer och mallar till marknadsanalys, leverantörsdialoger, kravställande implementering och uppföljning. 

Föreläsare: Daniel Granlund, enhetschef Luleå kommun och Ulrika Åström, konsult Luqrus

 

B. Erfarenheter av användarfall vid utvärdering i strategisk upphandling. - Industrin har erfarenhet av att använda användarfall för att testa produkter, vi delar med oss av praktiska erfarenheter av hur det kan gå till och vilken nytta det bidra till i utvärderingar i offentlig upphandling.

Föreläsare: Mats Lind, professor vid Institutionen för informationsteknologi, Visuell information och interaktion, Uppsala universitet, projektledare Anders Westermark, Akademiska sjukhuset, upphandlare Anna Harrysson, Region Uppsala.

 

C. A Challenge from Sweden - utmaningsdrivet innovationsprogram från Energimyndigheten - A Challenge from Sweden är ett program inom Energimyndigheten för utmaningsdriven innovation. Programmet för samman engagerade kunder, leverantörer och investerare över hela världen i ett nätverk  för att skynda på samhällets omställning mot en koldioxidfri tillväxt. Hör hur de genom tävlingar, tester och olika evenemang inspirerar nätverket till hållbara lösningar och lönsamma projekt

Föreläsare: Sandra Broman, Affärsutvecklare Energimyndigheten

 

D. Kategoristyrning i praktiken - Rickard Lundström berättar om det praktiska arbetet med Arbetsförmedlingens resekategori. De har genom grundligt kategoriarbete realiserat kostnadsbesparingar, utsläppsreduceringar och förbättrat interna processer på bara ett par år.

Föreläsare: Rickard Lundström, Travel Manager/Kategoriledare, Arbetsförmedlingen

14:00 - 14:35
Parallella seminarier

A. Funktionskrav – varför och hur? - Med funktionskrav utgår du ifrån ditt behov, och leverantörer inbjuds att komma med förslag på lösningar. Vi går igenom hur du ställer funktionskrav, hur du kan utvärdera anbuden och följa upp leveransen.

Föreläsare: Maria Öhman, Upphandlingsmyndigheten

 

B. Upphandlings- och inköpspolicy - Reflektioner av en spaning - tio principer för en policy som jag tror funkar.

Föreläsare: Eva-Lotta Löwstedt Lundell, VD SKL Kommentus

 

C. Goda exempel - Tierps kommun och  beställarcertifiering - status efter 11 år - Tierps kommun genomförde som en av de första kommunerna i landet beställarcertifiering år 2007 och arbetar efter modellen än idag. Nu berättar de om sina erfarenheter.

Föreläsare: Ulf Sandell, upphandlingschef och Jenny Ljungvall Cardosa kommun- och upphandlingsjurist, Tierps kommun

 

D. Rättsfallen som påverkar dina upphandlingar. Viktigt att tänka på och praktiska, handfasta tips!

Föreläsare: Anna Ulfsdotter Forssell, advokat och Jonatan Wahlberg, Senior Specialist, UlfsdotterLaw

14:35 - 15:00
Kaffe och besök hos utställarna

15:00 - 15:45
Helikoptrar, vägsalt och våtservetter. Vad får vi egentligen för våra skattepengar?

Hör Uppdrag granskning berätta om sina reportage och arbetsmetoder.

Föreläsare: Staffan Florén Sandberg, reporter och Lars-Göran Svensson, redaktör och producent Uppdrag Granskning, Sveriges Television

15:45 - 16:30
Framtiden är inte Science fiction- den är redan här!

Robotar med empati, social kompetens och en bra mycket högre intelligens än människans? Läskigt  eller realistiskt och en positiv utveckling? Fredrik tar oss med på en resa från stenåldern till framtiden; hur tekniken har ändrats och hur den påverkat människan och arbetsmarknaden. Vad kommer framtidens robotar vara kapabla till? Vilka branscher kommer robotiseras? En föreläsning om artificiell intelligens, virtual reality och robotarnas framtida roll i olika branscher.

Föreläsare: Fredrik Löfgren, robotutvecklare och AI expert

16:30
Slut för dagen

18:40
Busstransport till bankettmiddag på Fyrishov

19:00
Välkomstdrink och mingel

19.30
Till bords

Middag, underhållning och prisutdelning till årets inköpare. Kvällen avslutas med dans till DJ.

23.00 - 01:30
Bussar kommer att avgå löpande till centrum under kvällen från det att middagen är avslutad

01:00
Fyrishov stänger

Bussar kommer att avgå löpande till centrum under kvällen från det att middagen är avslutad.

08:30 - 09:05
Parallella seminarier

A. Uppsala kommuns arbete med omprövningsbeslut - I sin strävan att inte göra affärer med oseriösa leverantörer har Uppsala kommun börjat arbeta på nya sätt för att följa upp och kontrollera leverantörer. Ett steg i denna kartläggning är begäran om omprövningsbeslut. Susanne och Linnéa berättar hur de arbetar.

Föreläsare: Susanne Afzelius, Inköpschef och Linnea Brinkälv, controller, Uppsala kommun

 

B. Att möjliggöra innoviserna - År 2022 ska Helsingborgs stad vara en av Europas mest innovativa städer för att öka värdet för invånare. Helsingborg måste sluta att göra som de har gjort för att ge plats åt bättre värden. År 2022 kommer också upphandlare att byta titel till affärsutvecklare! Hur är detta möjligt? Välkommen till ett seminarium som handlar om vardagen som upphandlare samt om forskning inom innovation. 

Föreläsare: Petra Rantzow, Inköpschef och Caroline Wigren Kristoferson, Researcher, Helsingborg stad

 

C. Upphandling av ny skatepark med delaktighet från medborgarna - Projektet visar på hur medborgarna kan bli delaktiga i såväl utveckling av en stadsdel som själva upphandlingen av en skatepark till området. Ett medborgarförslag som resulterade i en upphandling där ungdomarna i området fick delta i utvärderings- och beslutsprocessen. 

Föreläsare: Theresa Hägglund, Upphandlingschef och Alf Wennskog, verksamhetsutvecklare Bodens kommun

 

D. Upphandlarens guide till tekniska konsulter - I överlappningen mellan upphandlare och tekniska konsulter i upphandlingar uppstår ofta intressanta situationer. Jonas Frändestam går igenom sina erfarenheter av varför denna överlappning är viktig, olika karaktärstyper hos tekniska konsulter samt strategier för att hantera dessa.

Föreläsare: Jonas Frändestam, senior upphandlingskonsult AffärsConcept i Stockholm AB

09:15 - 09:50
Parallella seminarier

A. Kommunikation kring inköp och upphandling - Göteborg Stad har lång erfarenhet av att informera brett  i staden kring vad som händer inom inköp och upphandling. De använder sig av flera olika kanaler och jobbar utifrån en kommunikationsplan.

Föreläsare: Annelie Gärdmark, kommunikationsansvarig och avdelningschef för avdelningen för verksamhetsstöd, Göteborg Stad

 

B. Morgondagens hållbara affärsmodeller - Det råder inga tvivel om att det produktorienterade konsumtionssamhället inte är ett hållbart alternativ. När vi rannsakar oss själva finner vi ofta att värdet egentligen inte skapas av produkten som sådan utan snarare av funktionen eller prestandan manifesterad genom produkten. Men hur köper vi in och hur ser affärsmodellerna ut när vi köper prestanda istället för en produkt? Magnus och LTU har länge forskat inom området och kan berätta om vad som krävs för att skapa hållbar tillväxt på riktigt. 

Föreläsare: Magnus Karlberg, Professor datorstödd maskinkonstruktion och avdelningschef Produkt- och produktionsutveckling, Luleå Tekniska universitet

 

C. Säkerhetsskyddade upphandlingar - Sveriges säkerhet – en fråga för offentlig upphandling

Föreläsare: Arash Theodore Iahanie, Upphandlingsmyndigheten

 

D. Volymuppgifter i ramavtalsupphandling. Lämpligt, möjligt eller till och med nödvändigt? - Ramavtal omfattar ofta ett stort antal produkter/tjänster till stora belopp där det inte går att förutse eller garantera  volymer. Är uppskattningar tillräckligt? Vilka konsekvenser kan otydliga volymuppgifter komma att få?

Föreläsare: Maria Lidbom, advokat och delägare och Alexander Rappe, biträdande jurist, Advokatfirman LA PARTNERS

09:50 - 10:20
Kaffe och besök hos utställarna

10:20 - 10:45
Niklas och Jenny hälsar välkommen till dag 3.

10:45 - 11:30
Att skapa möten där man möts

En stor del av kommunikation sker under olika typer av möten. Att mötet fungerar är a och o. Nyckeln till det goda mötet finns hos mötesledaren. Erik sammanfattar vad som menas med ett effektivt förhållningssätt och ger tips och tricks till alla som leder möten. Erik kommer också att lära ut några enkla mötesmetoder.

Föreläsare: Erik Mattsson, vd och grundade Ordrum.

11:30 - 12:15
Mr Tourette och jag 1.0! 97 % katastrof eller 3 % hopp?

Det här med att vara "normal" eller "onormal" är en knivig fråga. Hur är man när man är "normal"? Pelle Sandstrak är den ofrivillige ståupparen med Tourettes syndrom som djupdyker i dessa frågor

Föreläsare: Pelle Sandstrak, författare, föreläsare och dramatiker

12:15 - 12:30
Avslutning

Konferensen avslutas och ort för årskonferensen 2020 avslöjas.

12:30 -
Lunch

Talare

Petra Rantzow & Caroline Wigren Kristoferson Petra Rantzow & Caroline Wigren Kristoferson

Petra Rantzow & Caroline Wigren Kristoferson

Inköpschef Helsingborg stad / Researcher Helsingborg stad

Petra kombinerar hennes erfarenheter från inköp i näringslivet med offentlig sektor och älskar varje minut! Petra är idag inköpschef i Helsingborgs stad och driver utvecklingen av koncernsamverkan inom inköp.

 

År 2022 ska Helsingborgs stad vara en av Europas mest innovativa städer för att öka värdet för invånare. Helsingborg måste sluta att göra som de har gjort för att ge plats åt bättre värden. År 2022 kommer också upphandlare att byta titel till affärsutvecklare! Hur är detta möjligt? Välkommen till ett seminarium som handlar om vardagen som upphandlare samt om forskning inom innovation.

 

Att möjliggöra innoviserna - Fredag den 5 april klockan 8.30-9.05

Antoni Lacinai

Antoni Lacinai

Föreläsare, kommunikationstränare och moderator

MÅL! Sätt dem. Nå dem. Ha kul på vägen.

Mellan 10:00 - 10:50 kommer kommunikationsexperten Antoni Lacinai att föreläsa för oss. Antoni har under några decennier samlat på sig 20 insikter om kommunikation som hjälper människor att ha roligare på jobbet och nå bättre resultat. En av dessa insikter är att ”All kommunikation har en avsikt”; ett mål. Detta kommer Antoni att fokusera på i sin föreläsning. Han kommer att ge svar på bland annat:

  • Vad är ett mål egentligen, och varför är det bra att sätta mål?
  • Vilka sorts mål finns det och hur kan vi sätta mål som är meningsfulla och ge oss motivation?
  • Varför är det bra att ha kul på vägen?

Antoni startade sin egen verksamhet 2006 efter att ha verkat inom IT- och telekomindustrin. Han är författare och medförfattare till 11 böcker om kommunikation, mål och möten. Antoni anlitas både i Sverige och utomlands som föreläsare och moderator, och ägnar också tid åt kommunikationscoaching och workshopledning åt kunder i olika branscher. Dessutom skriver han krönikor till VD-tidningen, Sales Lounge och EventEffect och delar många insikter på LinkedIn (koppla gärna ihop er), via sitt månatliga Tankefrö och på sin sida lacinai.se

Maria Lidbom & Alexander Rappe Maria Lidbom & Alexander Rappe

Maria Lidbom & Alexander Rappe

Advokat och delägare, Advokatfirman LA PARTNERS / Biträdande jurist, Advokatfirman LA PARTNERS

Maria Lidbom är en av södra Sveriges främsta advokater inom offentlig upphandling och har varit verksam inom rättsområdet i snart 15 år. Maria har bred erfarenhet av offentlig upphandling och tillhörande rättsprocesser som advokat, men även med bakgrund som bolagsjurist och som regionjurist i Region Skåne. Maria företräder löpande upphandlande myndigheter och leverantörer i alla slags upphandlingsrelaterade mål och ärenden i och utanför domstol. Maria har omfattande erfarenhet av att företräda klienter i domstolsprocesser vad gäller såväl överprövningsmål enligt LOU/LUF i förvaltningsdomstol som i skadeståndsmål i allmän domstol. Maria är en uppskattad föreläsare inom upphandlingsområdet.

 

Alexander Rappe är biträdande jurist på Advokatfirman LA PARTNERS och är inriktad mot offentlig upphandling. Alexander har stor vana av att vara ombud för upphandlande myndigheter och leverantörer i  rättsprocesser inom offentlig upphandling. Alexander har arbetat med offentlig upphandling under flera år och har erfarenhet både från förvaltningsdomstol och från upphandlande myndighet. Alexander är en van föreläsare inom rättsområdet och håller regelbundet föreläsningar för både offentliga myndigheter och leverantörer.

 

Volymuppgifter i ramavtalsupphandling. Lämpligt, möjligt eller till och med nödvändigt - Fredag 5 april, kl. 9.15

Alexander Norén

Alexander Norén

Ekonomijournalist, programledare och författare

Alexander Norén - ekonomijournalist, programledare och författare - föreläser om vad nudgeing är och hur små insatser som styr beteenden, gör vissa beslut lättare att ta än andra. Nudging tar oss förbi beslutsfällorna, och "knuffar" folk till mer rationella val. Det kommer även till nytta för företag och organisationer som vill få till en förändring genom små justeringar i hur man presenterar vägval för t.ex. konsumenter, medarbetare och... inköpare. Lär dig att känna igen det som påverkar dig.

 

Nudge -  så funkar det. Hur den Nobelprisade beteendeekonomin påverkar dig och de beslut du tar. - Onsdag 3 april, kl. 15.30-16.15

Paul Rapacioli

Paul Rapacioli

Grundare av nyhetssajten The Local

Paul Rapacioli är grundare av nyhetssajten The Local, som startades 2004 och publicerar svenska nyheter på engelska. Sedan dess har The Local publicerat 40 000 artiklar om Sverige, och expanderat till nio europeiska länder. Paul Rapacioli flyttade till Stockholm från London 2003.

 

Good Sweden, Bad Sweden - Onsdag 3 april, kl. 16.15-17.00

Linda Wiklund

Linda Wiklund

Omvärldsanalytiker, Myndigheten för yrkeshögskolan

Myndigheten för yrkeshögskolan analyserar efterfrågan på yrkeshögskoleutbildning med koppling till olika branscher.
Linda Wiklund är omvärldsanalytiker på myndigheten och analyserar bland annat kompetensbehoven inom inköps- och upphandlingsområdet.

Paneldebatt Kompetensprofilen - Onsdag den 3 april, kl. 13.45 – 14.25

Jakob Rehme

Jakob Rehme

Professor i Industriell Ekonomi, Linköpings Universitet

Jakob Rehme är professor i Industriell Ekonomi från Linköpings Universitet. Han forskar om hållbarhet och dess inverkan på företag och myndigheter. Speciellt är han intresserad av vilken roll som det offentliga och företag har att påverka samhällsutvecklingen, där offentlig upphandling spelar en avgörande roll.

Paneldebatt Kompetensprofilen - Onsdag den 3 april, kl. 13.45 – 14.25

Fredrik Kristiansson & Jonas Carlehed Fredrik Kristiansson & Jonas Carlehed

Fredrik Kristiansson & Jonas Carlehed

Hållbarhetschef, IKEA Sverige / Ansvarig för offentlig sektor, IKEA Sverige

IKEA Sveriges Hållbarhetschef Jonas Carlehed berättar om IKEAs ambitiösa hållbarhetsagenda med målet att bli klimatpositiva och cirkulära till 2030. På seminariet lyfter också Fredrik Kristiansson ansvarig för IKEA Sverige offentlig sektor vikten av cirkulära krav i offentlig upphandling och att leverantörer och köparsidan tillsammans måste skapa långsiktigt hållbara affärsmodeller.

Fredrik har arbetat med försäljning till offentlig sektor i nästan 20 år. Tidigare arbetade Fredrik på Visma Commerce och ansvarade bl.a. för att etablera upphandlingssystemet TendSign på den svenska marknaden 2006-2015. Fredrik har dessutom arbetat med att hjälpa 100-tals svenska företag att etablera sig på upphandlingsmarknaden kopplat till säljstrategi och arbetssätt. Sen nästan 3 år tillbaka så arbetar han som ansvarig på IKEAs svenska huvudkontor med huvudansvaret att etablera IKEA Svenska försäljnings AB som en betydande aktör i den offentliga sektorn i Sverige

IKEA ökar takten i sitt hållbarhetsarbete, ställer om till en cirkulär affärsmodell - Torsdag 4 april, kl. 12.30-13.05

Inger Ek

Inger Ek

Generaldirektör, Upphandlingsmyndigheten

Inger Ek är generaldirektör för Upphandlingsmyndigheten sedan april 2016. Jurist och tidigare VD för Upphandlingsbolaget i Göteborg och innan dess har hon haft olika tjänster inom kommunal och statlig verksamhet, bland annat som stadsjurist och upphandlingschef i Mölndal samt förvaltningsjurist på Vägverket.

Daniel Granlund & Ulrica Åström Daniel Granlund & Ulrica Åström

Daniel Granlund & Ulrica Åström

Enhetschef, Luleå kommun & Konsult Luqrus

Daniel Granlund, enhetschef för tjänsteteamet på Luleå Kommuns inköpskontor. Arbetar med strategisk utveckling av inköpsprocessen för kommunens tjänsteavtal och upphandlingar.

Ulrica Åström har haft ledande poster inom privat, ideell och offentlig sektor och har under många år även varit ideellt engagerad som ledare inom idrotten. De senaste tio åren har Ulrica utbildat och processlett hundratals företag och organisationer i frågor som rör grupp- och ledarutveckling, mänskliga rättigheter, jämställdhet och mångfald samt i frågor som rör försäljning och bemötande.

Upphandla jämställt

Torsdag 4 april, kl. 13.15-13.50

 

Fredrik Löfgren

Fredrik Löfgren

Robotutvecklare

Robotar med empati, social kompetens och en bra mycket högre intelligens än människans? Enligt robotutvecklaren Fredrik Löfgren är det både realistiskt och en positiv utveckling!

Fredrik Löfgren jobbar som robotutvecklare vid Linköpings Universitet. Han utsågs till Årets Teknolog 2016 och vann SVT:s Genikampen 2014. Senast syntes han med robotar i Talang på TV4. 

Med sina kunskaper inom robotik och AI tar Fredrik er med på en resa från stenåldern till framtiden. Han berättar hur långt människan redan har kommit och målar upp en bild av hur framtidens stora robotisering kommer att te sig.  Framtiden är inte science fiction, framtiden är redan här!

 

Framtiden är inte science fiction – den är redan här! - Torsdag den 4 april, kl. 15.45 – 16.30

Lena Mårdh

Lena Mårdh

Hållbarhetsspecialist, Upphandlingsmyndigheten

Lena är Hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten med fokus på arbetsrättsliga villkor. Lena har länge värnat om hållbarhetsfrågorna inom upphandling samt hur man kan realisera lagstiftning och samhällsmål för att skapa den goda affären.

På Upphandlingsmyndigheten arbetar Lena främst med att ta fram vägledning och arbetsrättsliga villkor för att kunna stödja upphandlande myndigheters och enheters arbete med att arbeta strategiskt med upphandling och minska risken för social dumpning och osund konkurrens i upphandlingar.

Jonas Frändestam

Jonas Frändestam

Upphandlingskonsult, AffärsConcept i Stockholm AB

Arbetar som senior upphandlingskonsult på AffärsConcept i Stockholm AB med upphandling, rådgivning och utbildning inom offentlig upphandling. Jonas leder och genomför upphandlingar av främst komplexa bygg-, mark- och anläggningsentreprenader samt  fastighetstjänster. Han är civilingenjör och har jobbat med inköp och upphandling i både offentlig och privat sektor sedan 1997.

 

Upphandlarens guide till tekniska konsulter - Fredag 5 april, kl. 8.30-9.05

Maria Öhman

Maria Öhman

Strateg, Upphandlingsmyndigheten

Maria Öhman arbetar som strateg med inriktning innovation på Upphandlingsmyndigheten. Maria har mångårig erfarenhet av offentlig upphandling i rollerna som upphandlare, leverantör och beställare. I sin nuvarande roll på Upphandlingsmyndigheten ger hon stöd och pratar om vikten av tidig dialog, nyttan med funktionskrav och vad begreppet innovationsupphandling omfattar och innebär.

Erik Mattsson

Erik Mattsson

VD, föreläsare, moderator och utbildare i kommunikation, Ordrum

Erik Mattsson är vd och grundade Ordrum 1996. Han är verksam som föreläsare, moderator och utbildare i kommunikation. Erik är fil.kand i statskunskap men har också läst matematik, ekonomisk historia, fýsik och retorik. Han har undervisat i retorik vid Uppsala universitet samt haft uppdrag som skådespelare.

 

Att skapa möten där man möts - Fredag den 5 april klockan 10.45-11.30

Pelle Sandstrak

Pelle Sandstrak

Pelle menar att livet är en berg- och dalbana. Han synar det perfekta livet i detalj och funderar över vårt behov av att alltid "må bra". De frågor Pelle dryftar bjuder in var och en av oss att inte frukta de/det som är annorlunda, utan snarare att värna om våra egna liksom andras unika egenskaper - såväl i privatlivet som på arbetsplatsen.

 

MR. TOURETTE OCH JAG 1.0! 97 % KATASTROF ELLER 3 % HOPP? - Fredag den 5 april klockan 11.30-12.15

Lina Haglund

Lina Haglund

Förbundsdirektör, Inköp Gävleborg

Lina är förbundsdirektör på Inköp Gävleborg och brinner för att göra smarta affärer genom samverkan både mellan upphandlande myndigheter och mellan leverantör och kund.

Hon har en bakgrund som upphandlare och har varit verksam som ledare, affärsrådgivare och utbildare inom den privata finansiella sektorn.

Programpunkt: Samverkan mellan myndigheter

Kristian Pedersen

Kristian Pedersen

Advokat och delägare i Advokatfirman Kahn Pedersen

Kristian Pedersen är en av Sveriges mest erkända juridiska experter inom offentlig upphandling. Han företräder upphandlande myndigheter och enheter i alla typer av affärer mellan offentliga och privata parter. Förutom offentlig upphandling och upphandling i försörjningssektorerna har han också omfattande erfarenhet av försvars- och säkerhetsupphandling och allmän kommersiell förvaltningsrätt.

Kristian Pedersen är även författare till böckerna Centrala frågeställningar vid offentlig upphandling och Upphandlingens grunder (Jure Förlag) samt till ett mycket stort antal artiklar om upphandling och näraliggande frågor.

Joachim Danielsson

Joachim Danielsson

Stadsdirektör i Uppsala kommun

Joachim Danielsson är stadsdirektör i Uppsala kommun. Hans uppdrag är att bidra till att Uppsala utvecklas som stad och att driva en effektiv och modern kommunorganisation. Joachim Danielsson har tidigare haft flera ledande poster inom offentlig sektor, bland annat som kommunchef i såväl Täby som i Nykvarns kommun, liksom som biträdande skolchef i Lidingö kommun. Joachim har också drivit företag med inriktning på administrativ utveckling, styrning och ledning.

Karin Kaibel

Karin Kaibel

VD Avtalsförvaltning AB

Karin brinner för att utveckla den offentliga affären. Avtalsförvaltning är en förutsättning för att få kontroll på sina avtal och kostnader. Den resulterar i bättre offentliga affärer, upphandlingar och avtal, men även mjuka värden som bättre leverantörsrelationer och stoltare medarbetare. Dessutom får Sveriges medborgare mer värde för sina skattepengar. Karin har startat och driver företaget Avtalsförvaltning vars avsikt är att stötta upphandlande myndigheter med deras avtalsförvaltning.

Arash Theodore Iahanie

Arash Theodore Iahanie

Specialist, Upphandlingsmyndigheten

Arash Theodore Iahanie arbetar som specialist på Upphandlingsmyndigheten där han för tillfället arbetar med att ta fram stöd om säkerhetsskyddade upphandlingar och LUFS. Arash är jurist, civilekonom och har mångårig erfarenhet av offentliga upphandlingar i olika roller.

Björn Brandell

Björn Brandell

Senior strategisk upphandlingskonsult

Björn är en senior strategisk upphandlingskonsult och har även utbildat över 600 personer inom LOU. Att stötta upphandlade myndigheter i deras upphandlings- och avtalsprocesser samt uppföljningsarbete tycker han är oerhört givande och det skapar energi både hos kunden och för honom. Björns tre ”ledord”: skapa ordning och reda, det ska vara lätt att göra rätt samt tillsammans!

Susanne Afzelius

Susanne Afzelius

Upphandlingschef Uppsala kommun

Susanne antog utmaningen att arbeta som upphandlingschef i Uppsala kommun för snart 3 år sedan. Upphandling har idag blivit en egen stab med en upphandlingsvolym på nästan 4 miljarder. Susanne har tidigare även arbetat som inköpschef på SLU och FOI. 

Linnea Brinkälv

Linnea Brinkälv

Avtalscontroller Uppsala kommun

Linnéa har arbetat på Uppsala Kommun sedan 2016 och arbetar idag som avtalscontroller och jurist på Staben för upphandling och inköp. Ett varierande arbete som involverar allt ifrån uppföljning av arbetsrättsliga villkor, leverantörsträffar, juridisk uppföljning och inte minst omprövningsbeslut. 

Karl Gunnar Marklund

Karl Gunnar Marklund

Jag har i hela mitt yrkesverksamma liv sysslat med upphandlingsarbete i privat och kommunal sektor. Är sedan 2007 förtroendevald revisor i Tierps kommun.

Medlem i ett tiotal föreningar. Är aktiv i två av dessa. När SOI bildades valdes jag till ersättare i den första styrelsen.

Rickard Lundström

Rickard Lundström

Travelmanager på Arbetsförmedlingen

I rollen som Travelmanager ansvar jag för att myndighetens anskaffning av resor, konferenser och tjänstebilar görs på rätt och även att uppföljning sker kopplat till resor och bilar. Är yrkesmässigt ”uppväxt” i resebranschen och har tidigare bland annat varit resebyråchef både på American Express och på Arbetsförmedlingens egna resebyrå Af Resor. Kategoriledare för kategorin Tjänsteresor och har aktivt jobbat med kategoristyrning sedan 2016. Gillar sportfiske, skidåkning och fotboll vid sidan av jobbet.

Anna Ulfsdotter Forssell

Anna Ulfsdotter Forssell

Advokat

Anna Ulfsdotter Forssell, advokat och partner, och sedan den 1 januari 2019 verksam i den nystartade Advokatfirman Ulfsdotter eller Ulfsdotter Law. Anna har arbetat med upphandlingsrätt i mer än 20 år och arbetar både för upphandlande myndigheter/enheter och för leverantörer. Hon har drivit mål i Högsta förvaltningsdomstolen, Högsta domstolen och EU-domstolen. Anna har fem gånger utsetts till en av världens nio eller tio bästa advokater inom upphandlingsområdet (Who’s who legal – Public Procurement/Government Contracts). Anna var av regeringen utsedd särskild utredare i den s.k. Förenklingsutredningen och är författare till Lexino-kommentaren till LOU och till ett stort antal artiklar och referat på upphandlingsområdet.

Sofia Ljungberg

Sofia Ljungberg

VD på Ljungbergs Tryckeri i Klippan AB

Sofia Ljungberg Igbe är VD på Ljungbergs Tryckeri i Klippan AB, sitter även med i styrelsen för branschorganisationen Grafiska Företagen. Sofia har egen erfarenhet från upphandlingar och anbud och tröttnar aldrig på att komma med idéer för hur den offentliga affären kan förbättras och berikas. Särskilt engagerad är hon när det gäller kvalitetskrav och hur standardisering kan staka ut vägen för myndigheters kravställande men också hur myndigheter genom dialog med leverantörer kan få förslag på hur inköpsprocessen kan digitaliseras.

Lisbeth Johnson

Lisbeth Johnson

Upphandlingschef, Landskrona stad

Engagerad och brinner för föreningens frågor. Jag vill bidra till att utveckla vår profession och jag gläds åt den resa som SOI gjort under sina 40 år.

Medlem i SOI sedan 1998, utsedd till årets inköpare 1999.

Engagerad i SOI: styrelsen från  1999, vice ordförande i 5 år, ordförande 2008 – 2013, därefter sammankallande i valberedningen.

Arbetat som upphandlare i landsting, stat och kommun.

Upphandlingschef i Försvarsmakten, Halmstads kommun, Ängelholms kommun och nu i Landskrona stad. Nu ingår jag i stadens ledningsgrupp.

Joakim Tollin

Joakim Tollin

Ansvarig upphandlare Tekniska verken i Linköping.

Joakim Tollin har mångårig erfarenhet som upphandlare på Tekniska verken i Linköping AB samt på Domstolsverket. Joakim har drivit många stora komplexa upphandlingar och gillar att se affären i centrum. Att fortsätta som en del i teamet för investeringsprojektet även efter att upphandlingen är avslutad har blivit en naturlig del i rollen som upphandlare på Tekniska verken.

Jonatan Wahlberg

Jonatan Wahlberg

Senior Specialist, UlfsdotterLaw

Jonatan Wahlberg är Senior Specialist i den nystartade Advokatfirman Ulfsdotter eller Ulfsdotter Law. Jonatan har gått den klassiska domarbanan och har arbetat med upphandlingsrätt på den dömande sidan som justitiesekreterare i Högsta förvaltningsdomstolen och som rådman i förvaltningsrätten. De senaste åren har han arbetat på Regeringskansliet, Finansdepartementet med att genomföra 2014 års upphandlingsdirektiv och skriva 2017 års upphandlingslagar. Han var också ena sekreteraren i den s.k. Förenklingsutredningen, som leddes av Anna Ulfsdotter Forssell.

Anders Karlin

Anders Karlin

Upphandlingscenter Falun Borlängeregionen

Jag heter Anders Karlin och är stolt chef för ”Upphandlingscenter i Dalarna”. Min passion förutom upphandling, samverkan och samhällsnytta är fotboll och särskilt anrika IK Brage.

Theresa Hägglund & Alf Wennskog Theresa Hägglund & Alf Wennskog

Theresa Hägglund & Alf Wennskog

Upphandlingschef & verksamhetsutvecklare Bodens kommun

Theresa är jurist i grunder och  har mer än tio års erfarenhet av inköp från både offentlig och privat sektor och brinner för att utveckla den offentliga affären.

Alf Wennskog jobbar som verksamhetsutvecklare på Kultur, fritids och ungdomsförvaltningen i Boden. I hans roll ingår även att planera och organisera säkerhets och krisplaneringen för förvaltningen. Alf har jobbat med risk och krisplanering på förvaltningsnivå sedan 2000.

Emma Breheim

Emma Breheim

Ordförande SOI samt inköpschef, Luleå kommun

Sedan jag 2007 blev medlem i SOI har jag brunnit för bättre offentliga inköp och att vi som inköpare kan bidra med kvalitet, samhällsutveckling och sänkta kostnader i de offentliga verksamheterna.

 Jag är ordförande för SOI sedan 2016 och till vardags är jag inköpschef i Luleå kommun.

Anders Westermark & Mats Lind Anders Westermark & Mats Lind

Anders Westermark & Mats Lind

Projektledare , Akademiska sjukhuset & Professor, Uppsala universitet

Anders Westermark är specialist i ortopedi samt Clinical innovation fellow med ett brinnande intresse för innovation och användbara lösningar. Förutom klinisk erfarenhet och småföretagande runt ortopediska produkter odlas ett intresse för användbarhet inom inte minst IT-system i sjukvården. Sedan ett par år tillbaka är Anders projektledare på heltid för projektet Säker och effektiv läkemedelskedja som syftar till att åstadkomma moderna lösningar på läkemedelshanteringen på Akademiska sjukhuset. Föreläsningen berör den första etappen i detta projekt.

Mats Lind är professor i människa-datorinteraktion vid Institutionen för informationsvetenskap vid Uppsala universitet. Förutom att bedriva forskning och undervisning i detta ämne har Mats lång och stor erfarenhet av att genomföra utveckling och inte minst testning av användargränssnitt. Användbarhet är ett eftersatt område inte minst i stora organisationer och Mats har under lång tid arbetat med sådana både i privat som i offentlig sektor.

Fredrik Lindholm & Catharina Carlsson

Fredrik Lindholm & Catharina Carlsson

Affärsutvecklare & verksamhetsutvecklare, Soleil

Fredrik har bl.a. drivit projekt för digitalisering av skola, Smart Industri, digitala affärsmodeller och jämställd kompetensförsörjning. Jobbar som affärsutvecklare hos Soleil.

Catharina arbetar som verksamhetsutvecklare och brinner för att hitta helhetslösningar där arbetssätt och teknikstöd kompletterar varandra.

Vi vill göra arbetet roligare, enklare och effektivare för våra kunders medarbetare. Utmaningarna är många och tröskeln till en effektiv digitalisering kan ibland vara lite väl hög. Det finns så många verktyg att det lätt kan bli rörigt för den som inte är expert. Det är där vi kommer in – vi vill skapar ordning och reda för att uppnå trivsel och trygghet i det digitala. Vi jobbar med så väl offentlig sektor som privata företag.

Sandra Broman

Sandra Broman

Affärsutvecklare Energimyndigheten

Affärsutvecklare med passion för teknik, innovation och kommersialisering. Är en visionär med en tro på det goda – men att brainstorma räcker inte, det handlar om att göra, om att återupprepa görandet och att våga prova på annat sätt om goda resultat inte nås – och att göra detta igen och igen och igen för att nå framgång. 

Eva-Lotta Löwstedt Lundell

Eva-Lotta Löwstedt Lundell

VD, SKL Kommentus

Eva-Lotta L Lundell är idag VD på SKL Kommentus, består av SKI och AffärsConcept. Eva-Lotta har ett förflutet inom public service-bolagen där hon varit inköpschef på SVT och VD för SRF, och har arbetet med inköp och upphandlingar sedan i början på 2000-talet. Eva-Lotta var i många år aktiv i SOI:s styrelse och var ordförande i föreningen 2014-2015.

Helena Leth Sagvall

Helena Leth Sagvall

CSR-specialist, Göteborgs stad

Helena arbetar med Sociala hållbarhetsfrågor i upphandlingar i Göteborgs stad, förvaltningen Inköp och upphandling. Förutom arbetsrättsliga villkor arbetar Helena också med hållbara leveranskedjor enligt ILO för varor, reserverade upphandlingar för sociala företag och tillgänglighet.

Annelie Gärdmark

Annelie Gärdmark

Ardalan Shekarabi

Ardalan Shekarabi

Civilminister

Staffan Florén Sandberg & Lars-Göran Svensson Staffan Florén Sandberg & Lars-Göran Svensson

Staffan Florén Sandberg & Lars-Göran Svensson

Reporter & redaktör och producent Uppdrag Granskning, Sveriges Television

Ulf Sandell

Ulf Sandell

Upphandlingschef, Tierps Kommun